política

Documentats 2.077 assassinats de la Guerra Civil i la dictadura a les Balears

La importància d'aquest cens recau que a partir d'aquest document es podran impulsar mesures de reparació cap a les víctimes


El Govern ha elaborat un cens de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista que recull els casos de 2.077 persones que van ser assassinades durant la contesa i en l’etapa de repressió posterior. La Conselleria de Cultura, Participació i Esports ha informat avui divendres al Consell de Govern de la conclusió dels treballs d’elaboració d’aquest cens, previst en la Llei de memòria balear, que està pendent de ser ratificat per la comissió que gestiona el desenvolupament de la normativa.

Dels 2.077 assassinats sense consell de guerra o executats, 1.544 van morir a Mallorca, 346 a Menorca i 187 a Eivissa i Formentera, ha informat el Govern.

Aquest registre oficial recull la llista de persones que tenen la consideració de víctimes segons uns criteris establerts a la Llei de memòria i reconeixement democràtics.

El cens es digitalitzarà i tindrà caràcter públic perquè pugui ser consultat. Disposarà d’informació diversa sobre els fets ocorreguts i la tipologia de la repressió que va patir la víctima, així com altra informació rellevant.

La importància recau en el fet que a partir d’aquest document es podran impulsar mesures de reparació cap a les víctimes.

Cadascun dels noms que figuren en el cens està avalat per la seva font històrica que determina el rigor del registre. A més, s’especifica quin tipus de repressió va patir la víctima (assassinat sense consell de guerra, execució, presó, desterrament, exili, confiscació de béns, etc.).

Aquest cens ha permès comprovar que persones de les Balears foren desplaçades a llocs absolutament allunyats i registra també tots els ciutadans que varen estar tancats a camps de concentració a França i camps nazis.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

darrers sumaris


més contingut relacionat

Polèmica pel descompte de resident que tenen els residents a Balears

La portaveu del Govern ha assegurat que seguiran lluitant pel dret de descompte d'insularitat

El Govern nega haver pagat per l’entrevista de Francina Armengol a ‘The Guardian’

El PP ha registrat una sol·licitud al Parlament per esclarir els fets

Més de 112.000 electors sol·liciten deixar de rebre propaganda electoral

Les properes eleccions del 10 de novembre costaran 140 milions d'euros, un 40% anirà destinat a treballs de Correus

El balanç de la regulació de l’entrada de vehicles de Formentera: un 2% menys de vehicles al dia

S'ha reduït un 8% el trànsit a la xarxa viària, s'ha incrementat l'ús del transport públic i els desplaçaments en...