Polèmica a la World Travel Market pels preus turístics d’Eivissa

Nevades importants a la Península, als Estats Units o al Sàhara; això no nega el canvi climàtic

Molts de vosaltres haureu sentit qualque cosa sobre el col·lapse de carreteres de la Península aquests darrers dies, els rècords de temperatures sota zero que s’han registrat als Estats Units o la capa de neu amb la qual es va despertar el desert del Sàhara fa pocs dies. Amb tot, més d’una veu s’ha alçat per qüestionar el canvi climàtic, entre elles la de Donald Trump. En parlam:

Idò bé, més enllà d’aquestes nevades, el que hem de dir primer de tot és que som a l’hivern, i a l’hivern, neva. És veritat que enguany la neu ha caigut amb molta intensitat i ens ha deixat imatges espectaculars, però també hem de tenir una cosa en compte: fa 20, 30 o 40 anys no teníem xarxes socials ni tantes estacions meteorològiques per poder recollir l’enorme quantitat de dades que sí que podem recollir avui dia.

Què vull dir amb això? Que avui podem accedir al que està passant pràcticament a qualsevol part del món amb relativa facilitat. Per ventura, l’any 1975, si hi haiva una nevada històrica a qualque redol dels grans llacs dels EUA només ho sabien els que habitaven aquelles zones. Avui dia, les imatges donen la volta al món.

Efectivament, la Terra s’escalfa i ho seguirà fent. Ara bé, com ho fa? Idò ho fa sobretot més a prop dels pols i a l’estiu, primavera i tardor (estacions que es fan més llarges), mentre que l’hivern, certament, resisteix (tot i que s’escurça). Dit això, el que hem d’esperar és que aquestes properes setmanes continuï nevant, entre d’altres coses perquè, com vos he contat, és el que toca.

Però si sortim de l’hivern, –uep!-, la cosa ja canvia. De fet, les dades globals escarrufen. Segons ens informava la NASA, aquests darrers anys gairebé ja hem superat amb 1ºC la temperatura mitjana del segle passat, i anam decididament cap als 2ºC, que era el llindar que es va pactar al Tractat de París com a límit que no s’ha de superar per garantir un futur sostenible per a tots.

És possible encara acabar amb el canvi climàtic? Aturar-lo és molt difícil, ja que els gasos d’efecte hivernacle una vegada els emetem poden arribar a passar 100 anys a l’atmosfera, però sí que podem frenar-lo, desaccelerar-lo. En mans de tots nosaltres estan petites accions diàries: reciclar, no emprar més energia de la necessària, agafar transport públic, comprar productes de les nostres illes, etc.

Viure en un futur sostenible encara és a les nostres mans. No deixem passar l’oportunitat ara que hi som a temps.

Dani Capó

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

 1. Toni 10/01/2018

  Bona i interessant reflexió. Dos punts claus és entendre el paper de les comunicacions actualment per no escandalitzar-nos i relativitzar l’actualitat amb el passat. Per altra banda tothom ha de tenir assumit que l’objectiu és desaccelerar el canvi climatic que com a fenòmen inherent a l’historia de la Terra no es pot evitar. Així es focalitzaràn els esforços d’una manera més eficient.

 2. Sonia 11/01/2018

  Enhorabona per l’article, però fins que no sigui “negoci” cuidar del planeta no veig com avançarem.

 3. Joan 03/02/2018

  El canvi climàtic és la gran farsa del segle XXI. Deixau de dir mentides i de fer propaganda d’aquest projecte eugenista que va contra noltros i els nostres fills. O és que penses que tú t’en lliuraràs de ses diferents lleis que s’aniran aprovant i que ens retalleran encara més ses nostres llibertats? I dels químics dispersats en l’atmosfera que respires a diari? I de la manca d’aigua? I de la contaminació dels camps i de la mort dels arbres? Ah no, claro, tu culparàs a que anam amb cotxe i cremam petroli…
  L’única cosa que demostra aquest escrit és que s’intenta amagar la manipulació climàtica que s’està donant a nivell global i, que quan ses coses no quadren amb lo que diu sa teoria (sí, només és una teoría, no un dogma!!), ja surten els suposats experts a donar-li sa volta perquè sa gent no se’n doni compte d’aquesta gran mentida que no hi ha per on agafar-la (sempre que un tengui sa ment oberta, sigui curiós, investigui i no es cregui la visió de la majoria, que és el resultat d’una gran obra d’enginyeria social).
  És molt trist que una persona jove, que estima Mallorca, que va d’excursió, etc. no tengui sa dignitat de no creure’s el primer que li diuen i que no vulgui investigar sobre aquesta farsa… Així només anam de mal en pitjor.
  I, per cert, s’anomalia de temperatura d’aquest darrer any ha estat només de +0,26ºC
  https://www.facebook.com/JavimaMaldonat/posts/1631200893626116
  La terra no s’està encalentint. Per això heu hagut de canviar el nom de “calentament global” a “canvi climàtic” (concepte més ampli i on poden entrar totes ses aberracions que passen a causa de sa manipulació climàtica mitjançant geoenginyeria).
  Sabent que la capacitat d’efecte hivernacle del gas CO2 respecte al vapor d’aigua és estadísticament menyspreable, sient l’últim el major responsable d’aquest efecte (ho diu sa ciència química bàsica), per què no vos indignau per aquestes esteles persistents que veim quasi a diari als nostres cels i que tan deis que és el vapor d’aigua condensat? No encalenteixen es planeta també? Sou hipòcrites? Sou uns venuts? Estau cegos? Vaja panda de mentiròlegs…

 4. Joan 03/02/2018