Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Les entitats han presentat un manifest amb més de 200 persones adherides en què també defensen la regulació dels fondejos per protegir-ne les praderies
14Les ONGs Terraferida, GOB, Amics de la Terra, Mallorca Blue, Ondine, Greenpeace i Oceana han presentat aquest dijous un manifest en què insten al Govern que aprovi “urgentment”, abans de l’estiu, el decret de protecció de la posidònia marina. En una roda de premsa conjunta d’aquestes ONGs, la portaveu d’Amics de la Terra, Isabel Moreno, ha defensat que és “molt necessari” regular els fondejos i protegir la posidònia.
La posidònia oceànica és una planta fanerògama marina, endèmica de la Mediterrània, amb capacitat per formar extenses prades i que ajuda a regular l’ecosistema. Les Balears és el territori de l’Estat amb més praderies d’aquesta planta.
En el manifest s’assegura que “la pesca d’arrossegament, els abocaments d’aigües carregades de nutrients i matèria orgànica, els fondejos de les embarcacions, les extraccions d’arena i les obres en les zones litorals són les principals causes de la seva degradació”.
Per això, la mesura més urgent que les ONGs consideren que ha d’adoptar-se és “l’aprovació, sense més demora, del decret de Protecció de la Posidònia que està tramitant el Govern”, segons ha dit Antoni Muñoz, portaveu del GOB. Una vegada aprovat “es comptarà amb una normativa que facilitarà l’actuació preventiva o reactiva sobre una part important dels factors de degradació d’aquest hàbitat natural”, ha assegurat el propi Muñoz.
Les ONGs han sol·licitat també al Govern que prevegi “mitjans suficients per poder prevenir i actuar contra els diferents impactes i amenaces que pateix la posidònia”.
Per la seva banda, Joan Moranta, de Terraferida, ha explicat que el manifest fet públic compta amb el suport de científics de les principals institucions de les Balears, com la Universitat (UIB), l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA UIB-CSIC) i el Centre Oceanografic de les Balears de l’Institut Español d’Oceanografia (COB-IEO).
En la roda de premsa s’ha exhibit un document en el qual figura l’adhesió de 204 persones i entitats -organismes, institucions i associacions- al manifest. Entre aquestes adhesions destaquen la d’Alexandra Cousteau, de Cousteu Divers, la Fundació Félix Rodríguez de la Fuente i nombrosos tècnics i especialistes en temes marins, tant espanyols com estrangers.
Finalment, Antoni Muñoz, del GOB, ha reconegut que “existeixen” pressions per part d’alguns sectors nàutics perquè el decret no sigui una realitat, “la qual cosa nosaltres contestem que ha de ser la comunitat científica la que decideixi”.
Els navegants demanen al Govern que consensuï amb tot el sector el decret de posidònia
Els vessaments d’emissaris i dessaladores, les principals amenaces per a la posidònia
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
L'alerta taronja continua activa a les Balears per fort vent i mala mar
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina