X

Ecologistes en Acció adverteix de la mala qualitat de l’aire de les Balears

Per contra, el director general de Canvi Climàtic, Joan Groizard, manté que la situació és "molt bona; gairebé excel·lent"

22/06/2018

Ecologistes en Acció adverteix de la mala qualitat de l’aire de les Balears

La central del Murterar, a Alcúdia, és una de les principals fonts de contaminació de les Balears.

17

Tota la població balear va respirar un aire perjudicial per a la salut, segons el que estableix l’Organització Mundial de la Salut (OMS). És el que denuncia l’entitat Ecologistes en Acció, basant-se en les dades de l’any passat de 28 estacions de control distribuïdes per tot l’Arxipèlag.

Una afirmació, però, que desmenteix categòricament el director general de Canvi ClimàticJoan Groizard, el qual manté que les dades en les quals es basa l’entitat ecologista no són correctes, perquè hi va haver un problema tècnic amb els mesuraments que en va disparar els resultats. Assegura que la qualitat de l’aire de les Balears és bona “gairebé excel·lent”, tot i que també presenta les seves febleses, sobretot al voltant dels nuclis urbans, dels aeroports, els ports i les centrals elèctriques.

Ecologistes en Acció manté, però, que el Govern no dona tota la informació de la qual disposa pel que fa a la qualitat de l’aire. Una qualitat que està lluny de ser bona, diuen. I que no només afecta les persones: també asseguren que pràcticament tots els espais naturals de les Illes estan exposats a nivells d’ozó que danyen la vegetació.

 

Informe contundent 

Els mesuraments de 2017 als quals s’aferra Ecologistes en Acció també alerten que, per primera vegada registrat a l’Estat, s’ha superat el límit legal del cancerigen arsènic i ha estat a l’estació de Pous, a Menorca. També la de Sant Joan de Déu, a Mallorca, va fregar aquest límit. En termes generals, però, el contaminant amb més incidència a l’aire de les Balears és l’ozó troposfèric: a totes les Illes, la major part de les estacions varen registrar superacions elevades d’aquest valor, i la meitat d’elles, durant més de 75 dies. En el cas d’Eivissa i Menorca, és preocupant el nivell de diòxid de sofre, mentre que a Palma i a Alcúdia s’han detectat elevades dosis de partícules de pols, cendres, ciment o metall entre altres.

La contaminació és més concentrada al voltant d’instal·lacions com centrals elèctriques, la incineradora de residus de Son Reus, als punts confrontants amb el trànsit rodat, als aeroports i també als ports, sobretot en aquest cas, per l’efecte dels creuers. Així mateix, les substàncies que desprenen aquestes fonts s’estenen a la resta del territori, i acaba afectant també les zones d’interior més allunyades.

 

22/06/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT