X

L’economia de les Illes creix per primera vegada per sota de la mitjana de l’Estat

El PIB avança quatre dècimes per davall de la mitjana nacional, un 2% en el primer trimestre de 2019, dues dècimes menys que l'anterior

24/07/2019

L’economia de les Illes creix per primera vegada per sota de la mitjana de l’Estat

La presidenta de la CAEB, Carmen Planas. /IB3 Notícies

13

L’economia de les Illes creix per primera vegada per sota de la mitjana de l’Estat i continua desaccelerant-se, sobretot a Menorca i les Pitiüses, segons el darrer informe de la CAEB, que situa aquest creixement en el 2% el primer trimestre de l’any. Això són dues dècimes menys que el trimestre anterior, una tendència que preocupa la patronal, que demana un pacte entre l’administració i el sector privat per remuntar la situació.

Avisa la Confederació Empresarial que si l’executiu no fa costat les petites i mitjanes empreses, s’acabarà alentint també la creació de llocs de feina. Això en un moment en que, destaca, ja ha caigut de forma considerable el consum privat, el de les families.

Una cadena de repercussions que afecten directament els ciutadans, sobre les quals ha alertat avui la CAEB. Segons el seu primer informe de conjuntura econòmica de l’any, el que fa balanç dels mesos de gener, febrer i març, l’economia de les Illes continua alentint-se i creix per primera vegada per sota de la mitjana estatal. La pèrdua de ritme, afirma la patronal, afecta tots els sectors. Una tendència que si no es soluciona, avisa la presidenta de la CAEB, acabarà repercutint en la creació de llocs de feina.

La CAEB proposa un pacte entre l’administració pública i el sector privat. Demana a l’Executiu que doni suport a les empreses, sobretot a les PIMES, ja que, afirma Carmen Planas, actualment és l’esforç inversor de les empreses el que frena la desacceleració econòmica de les Balears.

El consum de les llars és una de les causes d’aquesta desacceleració econòmica. Aquesta taxa ha crescut un 1,8 per cent el primer trimestre d’enguany, dues dècimes menys que l’anterior. Les famílies continuen gastant més, però ho fan a un ritme inferior.

La CAEB també alerta de factors externs, com la sortida del Regne Unit de la zona euro o la desacceleració de potències europees com França i Alemanya, sobre les quals, afirma, s’ha de mantenir també l’atenció.

24/07/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT