meteorologia

Eivissa i Formentera, en avís taronja per tempestes

Fins ara, el balanç provisional de l'episodi de pluges és de fins a 215 mm a la serra de Tramuntana


Ruixats i tempestes afectaran de ple les Pitiüses i també, probablement, el sud de Mallorca en les immediates hores. De fet, en aquest sentit, s’ha activat l’avís taronja per precipitacions intenses a Eivissa i Formentera per acumulacions superiors als 50 mm en tan sols una hora. Aquest avís romandria activat fins a les 12h del migdia d’aquest dijous. També hi ha avisos grocs per 20 mm en una hora o 60 mm en 12 hores durant tot el dia. També s’espera mala mar a Mallorca amb vents superiors als 70 km/h i onades per sobre dels 3 metres d’altura.

A partir de divendres la situació a les Illes seria més estable, tot i que a les Pitiüses la situació atmosfèrica seria més moguda, amb mala mar i possibilitat de qualque ruixada. Xerrarem de temps més tranquil però no pas d’una situació de sol i calor, al contrari, temperatures a ratlla i creixement d’ennigulades.

De cara al cap de setmana tot sembla indicar a una millora clara de les condicions i a un augment progressiu de les temperatures que es consolidaria diumenge. Fins aleshores, precaució al risc de ruixats i tempestes principalment a les Pitiüses.

Balanç provisional de l’episodi de pluges: fins a 215 mm a la Tramuntana

Finalment s’han complert els pronòstics i la DANA (Depressió Aïllada a Nivells Alts) ens ha visitat puntualment, tot i que de manera molt dispersa depenent de l’indret. El dimarts de bon matí les precipitacions varen afectar Menorca, amb registres d’entre 20 i 50 mm com els 55 de Ciutadella, 40 de La Mola o els 26 de Ferreries. Un observador meteorològic de Maó va enregistrar fins a 150 mm; malgrat tot, aquesta dada no té validesa oficial.

Dimecres l’horabaixa els principals nuclis convectius, és a dir, les tempestes es van desplaçar de sud-oest a nord-est. Aquestes van ser molt intenses encara que no es produïren d’igual manera arreu de Mallorca. A punts de la Serra de Tramuntana, es van superar àmpliament els 100 mm, com els 157 de Lluc, 127 de Son Torrella o els 113 de Selva. També a punts propers com a Son Massip i Pollença enregistraren valors superiors als 100 mm. En canvi, cap al Llevant mallorquí o a la mateixa ciutat de Palma els registres foren molt més minsos, entre els 10 i 30 mm.

El fet més remarcable del capvespre d’ahir varen ser els caps de fibló que es van veure des del Ponent i el Migjorn mallorquí. Nombroses persones van capturar aquest espectacle de la natura amb nombroses fotografies i vídeos. A més, les ratxes de vent puntualment van superar els 100 km/h com a la Serra d’Alfàbia, amb un cop màxim de 110 km/h.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Temperatures extremes fins a finals de setmana

L'aeroport de Palma ha igualat la temperatura màxima històrica (40,6 ºC) per a un mes de juliol des que n'hi ha registres (any 1972, AEMet). A Menorca, hem batut el...

Eivissa, en risc molt alt d’incendi per la calor

Les temperatures elevades i la manca d'humitat no només afecten la Pitiüsa major, sinó que també afectaran aquest dilluns el nord de Mallorca i la badia de Palma

El bon temps omple les platges a la Península

Les localitats costaneres, ben concorregudes el primer diumenge de juliol

L’estiu 2020 serà càlid i lleugerament sec

L'AEMET preveu temperatures per damunt dels 24 graus de mitjana