X

Eivissa, primera illa de les Balears a rebre una declaració Patrimoni de la Humanitat fa 24 anys

Joan Carles Palerm, president del GEN: "La lliçó que han d'aprendre els menorquins és que el control sobre la conservació no recau en la UNESCO, sinó sobre els ciutadans, les entitats i les institucions locals"

18/09/2023

Eivissa, primera illa de les Balears a rebre una declaració Patrimoni de la Humanitat fa 24 anys

Esther Matutes

La primera illa que va rebre la distinció de Patrimoni de la Humanitat va ser Eivissa. Era l’any 1999 quan la UNESCO va reconèixer la riquesa històrica, cultural i de biodiversitat de Dalt Vila, la praderia de posidònia oceànica, la necròpolis feniciopúnica de Puig des Molins i l’assentament fenici de sa Caleta.

La categoria Eivissa, Biodiversitat i Cultura, va ser inclosa en aquell moment dins la llista de la UNESCO. En aquests anys, aquests béns han estat objecte d’inversions per mirar de conservar aquest patrimoni.

I quin control es fa sobre aquests béns? Tal com assegura el GEN, en el cas de la declaració de la praderia de la posidònia oceànica, és la societat qui, en primera instància, exerceix aquesta vigilància.

“La lliçó que han d’aprendre els menorquins és que el control sobre la conservació no recau en la UNESCO, sinó sobre els ciutadans, les entitats i les institucions locals”, ha declarat Joan Carles Palerm, president del GEN. Els ecologistes sí que reconeixen que la zona declarada patrimoni està millor conservada perquè s’hi fa més control.

Tot i que sempre s’identifica Dalt Vila com el bé declarat Patrimoni de la Humanitat, també la necròpolis de Puig des Molins i l’assentament fenici de sa Caleta estan inclosos dins la declaració. En algunes ocasions, s’ha denunciat el mal estat d’aquest darrer monument.

Ara, més d’una vintena d’anys després de la declaració, s’hi projecta un pla de museïtzació perquè es pugui visitar. El Consell d’Eivissa destaca la importància de la declaració de Patrimoni de la Humanitat per situar-nos en el mapa pels elements històrics rellevants.

18/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris