X

Eivissa disposa de 5.081 pous autoritzats per extreure aigua del subsol

Aliança per l'Aigua demana informatitzar-los per tenir dades més acurades i actualitzades de l'aigua que se n'extreu

13/09/2022

Eivissa disposa de 5.081 pous autoritzats per extreure aigua del subsol

Redacció

A l’Aliança per l’Aigua demanen que tots els pous estiguin informatitzats per tenir dades més acurades i actualitzades de l’aigua que se n’extreu. Al Govern, assenyalen que en aquests moments hi ha una xarxa de pous de seguiment per controlar anomalies i que, des de fa anys, tots els nous pous que s’autoritzen han de disposar de comptadors. Tot i així, s’està treballant perquè siguin comptadors digitals.

“No són comptadors que estiguin comunicats i que nosaltres puguem veure. Sí que hi ha llocs on n’hi ha d’instal·lats i hi tenim accés, però no és el que és habitual. Ara s’està fent feina en l’àmbit estatal amb la modificació del reglament de domini públic, per anar cap aquesta via: que els comptadors siguin digitals i que les dades arribin de manera més automàtica a l’administració“, segons ha explicat Joana Maria Garau, directora general de Recursos Hídrics.

També destaca que, tot i que ara les empreses de camions que transporten aigua informen del que extreuen si se’ls requereix, a partir d’ara hauran d’informar d’aquestes dades obligatòriament. Pel que fa a les noves autoritzacions per fer perforacions, assegura que es podrien deixar de donar en cas que empitjoràs la situació. “Si s’entràs en una situació d’alerta per sequera o emergència, sí que es faria una aturada temporal de les noves concessions.
En qualsevol cas, a Eivissa hi ha una sèrie de masses d’aigua que tenen ja sobreexplotació i en aquestes no es poden fer noves extraccions d’aigua”, apunta Garau. Diu que és difícil fer una estimació dels pous il·legals que hi ha a Eivissa i que hi ha dos vigilants de la Conselleria que ho controlen. Les sancions poden anar dels 3.000 als 10.000 euros.

13/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris