Polèmica a la World Travel Market pels preus turístics d’Eivissa

meteorologia

El 13 i el 14 de juny: els dies en què el sol surt més prest

L'astre surt a les 06.21 hores, mentre que el dia del solstici ho farà un minut més tard

/JAUME BUSQUETS


Podríem pensar que el dia del solstici d’estiu, el més llarg de l’any, també és el dia en què el sol surt més prest i es pon més tard. En realitat això no és així. A les latituds mitjanes de la Terra, a mig camí entre l’equador i el pol, els dies en què el sol surt més prest són a mitjan mes de juny, en la setmana prèvia al solstici. De la mateixa manera, les postes de sol més tardanes es produeixen uns dies passat el solstici.

A les Illes Balears els dies 13 i 14 de juny són aquells en què la sortida de sol és la més matinera de l’any. El sol surt a les 06:21 h, mentre que el dia del solstici ho farà un minut més tard. I una setmana passat el solstici, podrem observar les postes més tardanes. Enguany, el 27 i el 28 de juny.

Una curiositat que té una explicació astronòmica. Si l’eix de la Terra fos vertical i la nostra òrbita un cercle perfecte, el sol a migdia assoliria sempre la mateixa altura al cel. No hi hauria estacions i el sol sortiria i s’amagaria sempre a la mateixa hora. Però en realitat, l’eix està inclinat i la nostra òrbita entorn del sol és el·líptica. L’eix marca la durada dels dies i l’hora de les sortides i postes a les diferents latituds de la Terra. L’òrbita el·líptica allunya la Terra del sol entorn del solstici. El planeta gira més lentament i els dies duren més de 24 hores. La combinació d’aquests factors evita que la sortida més primerenca i la posta més tardana coincideixin amb el dia del solstici.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

resums any 2018


més contingut relacionat

Una revetla sense pluja, però el dia de Sant Sebastià passat per aigua

Serà a partir de diumenge al migdia quan la precipitació es farà més general i abundant especialment en el cas...

Fred glaçat però sense precipitacions destacables en forma de neu

El temporal de vent i baixes temperatures remet a partir del cap de setmana

La Tramuntana apareix avui dematí emblanquinada

La previsió indica que es produiran precipitacions que podrien ser de neu a partir de 500 metres d'altura

Reobre el port de Maó que havia tancat pel temporal de vent

El port de Ciutadella continua tancat des d'ahir dimecres capvespre {video} La serra de Tramuntana apareix avui dematí emblanquinada {rela} Fred glaçat però...