X

El 30% de les comares de Balears es jubilaran en els pròxims 10 anys sense relleu generacional

Entre els anys 1987 i 1994 no es formaren comares a causa del tancament de les escoles

29/10/2023

El 30%25 de les comares de Balears es jubilaran en els pròxims 10 anys sense relleu generacional

El 30% de les comares de les Balears es jubilaran en els pròxims 10 anys i, de moment, no hi ha personal suficient per cobrir les seves places.

Una de les causes de la falta de relleu generacional és l’aturada de la formació de comares l’any 1987, que es va reprendre el 1994 amb la creació de l’EIR. “Són aquestes infermeres, les formades durant aquest període, les qui haurien de cobrir les que s’estan jubilant”, explica la presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers, María José Sastre.

Na Marga va ser una de les primeres generacions de comares graduades amb la formació EIR i fa gairebé un any que es va jubilar. Els seus darrers anys de carrera els va passar a Atenció Primària i estigueren marcats per la Covid i la falta de personal, especialment, per cobrir les jubilacions.

La manca de professionals no només es deu al buit generacional que va causar el tancament de les escoles, també es deu a diversos factors com les condicions de feina, els salaris, l’accés a l’habitatge i els alts costos de vida a les Illes.

Enguany, el Ministeri de Salut ha obert dues noves places de formació a Menorca que s’afegeixen a les 14 que s’ofereixen cada any per formar comares. Segons afirma la presidenta de l’Associació Balear de Comares, Isabel Sampedro, la formació de les Balears és prestigiosa en l’àmbit nacional i, per això, no queda cap plaça deserta. El problema neix quan les comares que s’han format a la comunitat tornen a la seva en finalitzar la residència. “Si aconseguíssim estabilitzar-les a la nostra comunitat, podrien cobrir les necessitats de personal” assegura Sampedro.

29/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris