societat

El 36% dels alumnes de les Balears deixa la universitat sense acabar la carrera

En el conjunt de l'Estat, dos de cada de deu estudiants, el 21,4%, abandonen el sistema universitari sense haver acabat els estudis

Imatge d'arxiu. /EFE


El 36,7% dels alumnes de les Illes Balears que van començar els seus estudis en el curs 2012-2013 van abandonar la universitat sense acabar la carrera en la qual es van matricular, mentre que el 21,8% no va acabar els estudis universitaris que va començar, segons l’U-Rànquing 2019, elaborat per Ivie i la Fundació BBVA. Les Illes només estan per davant de Canàries, amb un 38,8% d’abandonament de graus i un 23,3% dels estudis universitaris.

En el conjunt de l’Estat, dos de cada de deu estudiants, el 21,4%, abandonen el sistema universitari sense haver acabat els seus estudis, un problema que és més elevat en les universitats a distància que en les presencials i en les públiques que en les privades.

A més, tres de cada deu (33,3%) no acaba el grau que comença i un 11,9% canvia de carrera a la mateixa o a una altra universitat.

Aquestes renúncies, explica el mateix informe, provoquen unes pèrdues anuals de 974 milions d’euros (el 12% de la despesa universitària anual), segons ha conclòs l’U-Rànquing de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (Ivie) i la Fundació BBVA, presentat aquest dijous.

Per branques d’ensenyament, existeixen grans diferències de taxes d’abandó, sent Enginyeria i Arquitectura (36%) i Arts i Humanitats (33,4%) les que registren dades més altes. Mentre que Ciències de la Salut (15,5%) té la taxa més baixa d’abandó del grau.

Per tot això, el director de recerca del Ivie i catedràtic de la Universitat de València, Francisco Pérez, ha destacat, en roda de premsa, la importància de “orientar-se bé” en triar una carrera. “Les xifres són preocupants”, ha alertat.

En les universitats no presencials, l’abandó augmenta fins al 62% per als alumnes que deixen un grau i al 51% per als qui abandonen el sistema.

Altrament, les universitats privades tenen, de mitjana, vuit punts menys d’abandó del grau i quatre menys d’abandó del sistema que les universitats públiques.


Consulta aquí l’U-Rànquing 2019, elaborat per Ivie i la Fundació BBVA

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

Detingudes dues persones relacionades amb l’incendi dels jutjats d’Eivissa

Unes detencions que s’han produit dins una operació contra el narcotràfic que s’ha duit a terme durant tota la jornada...

Compte enrera per al Mallorca Design Day

Queden 3 dies perquè tengui lloc a Portals Nous una nova edició del Mallorca Design Day. Els participants nacionals, internacionals i locals fan feina contrarellotge per tenir-ho tot a punt...

Més de 2.500 sentències dictades per clàusules abusives

A les Illes, la taxa de resolució és del 117%

Absolta l’exsecretària de l’exbisbe Salinas d’un delicte de revelació de secrets

El seu exmarit, Mariano de España, l'havia denunciada per agafar-li el mòbil amb la intenció d'utilitzar-lo contra ell