societat

El 36% dels alumnes de les Balears deixa la universitat sense acabar la carrera

En el conjunt de l'Estat, dos de cada de deu estudiants, el 21,4%, abandonen el sistema universitari sense haver acabat els estudis

Imatge d'arxiu. /EFE


El 36,7% dels alumnes de les Illes Balears que van començar els seus estudis en el curs 2012-2013 van abandonar la universitat sense acabar la carrera en la qual es van matricular, mentre que el 21,8% no va acabar els estudis universitaris que va començar, segons l’U-Rànquing 2019, elaborat per Ivie i la Fundació BBVA. Les Illes només estan per davant de Canàries, amb un 38,8% d’abandonament de graus i un 23,3% dels estudis universitaris.

En el conjunt de l’Estat, dos de cada de deu estudiants, el 21,4%, abandonen el sistema universitari sense haver acabat els seus estudis, un problema que és més elevat en les universitats a distància que en les presencials i en les públiques que en les privades.

A més, tres de cada deu (33,3%) no acaba el grau que comença i un 11,9% canvia de carrera a la mateixa o a una altra universitat.

Aquestes renúncies, explica el mateix informe, provoquen unes pèrdues anuals de 974 milions d’euros (el 12% de la despesa universitària anual), segons ha conclòs l’U-Rànquing de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (Ivie) i la Fundació BBVA, presentat aquest dijous.

Per branques d’ensenyament, existeixen grans diferències de taxes d’abandó, sent Enginyeria i Arquitectura (36%) i Arts i Humanitats (33,4%) les que registren dades més altes. Mentre que Ciències de la Salut (15,5%) té la taxa més baixa d’abandó del grau.

Per tot això, el director de recerca del Ivie i catedràtic de la Universitat de València, Francisco Pérez, ha destacat, en roda de premsa, la importància de “orientar-se bé” en triar una carrera. “Les xifres són preocupants”, ha alertat.

En les universitats no presencials, l’abandó augmenta fins al 62% per als alumnes que deixen un grau i al 51% per als qui abandonen el sistema.

Altrament, les universitats privades tenen, de mitjana, vuit punts menys d’abandó del grau i quatre menys d’abandó del sistema que les universitats públiques.


Consulta aquí l’U-Rànquing 2019, elaborat per Ivie i la Fundació BBVA

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

darrers sumaris

-->

més contingut relacionat

La Guàrdia Civil desmantella una xarxa de tràfic de droga en petites quantitats a Es Castell i deté set persones

Segons els investigadors els detinguts preveien fer nombroses vendes a les festes de Sant Jaume

L’Alan Kurdi estarà atracat al Port de Palma fins dilluns

El vaixell va arribar dissabte passat després de rescatar 109 persones

Dilluns acaba el termini del concurs per a la gestió del mercat de Camp Redó

Només queden 4 negocis oberts perquè els comerciants no poden assumir les noves condicions

Avui fa 50 anys de l’arribada de l’home a la Lluna

Tot i que eren 3 els homes que componien la tripulació de l'Apolo 11 només Neil Amstrong va fer la...