societat

El 40% de la recàrrega dels aqüífers podria desaparèixer en 50 anys

És un dels documents inicials inclosos en el Pla Hidrològic de Balears per al 2021-2027

El+40%25+de+la+rec%C3%A0rrega+dels+aq%C3%BC%C3%ADfers+podria+desapar%C3%A8ixer+en+50+anys

La disminució de pluges, que de cada pic siguin precipitacions puntualment més elevades i l’augment de les escorrenties que no permeten que la terra absorbeixi el recurs, provocarà la baixada de les reserves hídriques de l’arxipèlag.

L’informe del Centre d’Estudis Hidrogràfics del CEDEX projecta com afectarà el canvi climàtic en els recursos hídrics de tot Espanya si no es prenen mesures. La tendència general és decreixent, i a Balears podem veure com les pendents negatives més acusades són per un escenari d’augment de les emissions de gasos d’efecte hivernacle al llarg del temps.

Aquesta variació en la forma de ploure, en canvi, pot anar bé per les zones càrstiques ja que l’aigua s’infiltra amb facilitat i es recarreguen els aqüífers, però en canvi a altres zones una pluja tan torrencial el que fas és augmentar l’escorrentia superficial i gairebé no dona temps que el terreny absorbeixi l’aigua.

És un dels temes en què es farà principal incidència en l’elaboració del Pla Hidrològic de Balears per al període 2021-2027. S’incorporà nova normativa per capgirar la tendència. L’objectiu és retenir tot el recurs possible, retornar a l’aprofitament de l’aigua de pluja de les teulades a nivell domèstic o incidir encara més en sistemes de drenatge i d’infiltració sostenibles en els nous desenvolupaments urbanístics.

Ara els documents inicials de la revisió ordinària del PHIB estan 6 mesos en exposició pública i després es faran reunions amb les juntes insulars, el consell balear de l’aigua, així com tallers i jornades de participació.


Les reserves hídriques de les Balears se situen en el 52%
Els nous habitatges en rústic, obligats a recollir l’aigua de pluja

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

darrers sumaris


més contingut relacionat

Sant Lluís espera rebre 15.000 euros de Costes per les destrosses del ‘Glòria’

Es faria front als desperfectes de les zones de domini públic sense concessions de les platges a Cala Torret, Binibeca,...

L’escola d’adults de Maó es prepara per al seu trasllat al quarter de Santiago a partir de 2022

El conseller Martí March inaugura el segon quadrimestre del curs al centre educatiu

El Patronat de la Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca cessa el seu gerent, Andreu Hernández

La decisió es produeix després que les 13 entitats que formen part de la fundació haguessin sol·licitat per escrit el...