X

El 65% dels funcionaris de Justícia de les Balears secunden el primer dia de vaga indefinida

Denuncien que ells siguin l'únic col·lectiu que no ha rebut una proposta del Ministeri de Justícia

22/05/2023

El 65%25 dels funcionaris de Justícia de les Balears secunden el primer dia de vaga indefinida

EFE/ J.P. Gandul

Redacció

A partir d’avui els funcionaris de justícia fan aturades de 24 hores cada dia. Els sindicats diuen que no aturaran fins que el Ministeri els faci una proposta econòmica. De 5.000 actuacions judicials suspeses en un sol dia en la darrera de les jornades de vaga parcial convocades del 17 d’abril ençà, a l’amenaça de paralització de l’activitat als jutjats fora dels serveis mínims. Els funcionaris de l’Administració de Justícia comencen avui una aturada indefinida per reclamar la reactivació de la negociació per una pujada de salaris global de 200 milions d’euros. En el primer dia de vaga, hi han participat el 65% dels funcionaris.

Carmen López és una de les advocades que s’han vist afectades per les suspensions d’assenyalaments que han tengut lloc avui als jutjats de Palma. “Tenc tres assenyalaments. Els dos primers del dematí —que eren desnonaments en un jutjat civil— i s’han suspès tots els assenyalaments d’aquest jutjat aquest dematí. És la tònica general i els mesos d’espera s’allarguen de mesos a anys”, assegura Carmen.

Els lletrats diuen que el retard històric de la justícia s’ha agreujat molt per les vagues dels diferents operadors jurídics i qualifiquen la situació d’alarmant. “Duc trenta dos anys d’exercici i la veritat és que crec que en aquest moment el Ministeri hauria de reaccionar i prendre les mesures necessàries per acabar amb aquesta situació d’indefensió tremenda per als ciutadans”, declara.

López també explica que la situació comença a passar factura als despatxos d’advocats, que han vist davallar els seus ingressos. “Nosaltres tenim un nivell de despesa important en els despatxos. Si els judicis no se celebren, efectivament no podem facturar i nosaltres vivim de la facturació diària i mensual”, explica Carmen López.

Mentrestant, els funcionaris denuncien que ells siguin l’únic col·lectiu que no ha rebut una proposta del Ministeri de Justícia.

Pablo López, delegat de Justícia del CSIF Balears: “Aquest govern, d’esquerres i obrer, ha prioritzat el conflicte de les classes altes de la Justícia, el que seria la noblesa de la Justícia, i ha deixat en un segon pla els treballadors, els obrers de la Justícia”.

Els sindicats adverteixen que continuaran en vaga fins que el Ministeri comenci a fer passes per arribar a un acord.

Demà es firma l’acord de jutges i fiscals 

Sis de les set associacions de jutges i fiscals firmaran demà amb els Ministeris de Justícia i d’Hisenda i Funció Pública l’acord que ha suposat la desconvocatòria de la vaga indefinida prevista a partir d’avui. L’acord, de 46,7 milions d’euros, suposa una pujada salarial d’uns 450 euros bruts al mes i altres millores laborals, com un augment de places en les carreres judicial i fiscal i un increment en el complement de destí.

L’Associació Professional de la Magistratura, majoritària entre la judicatura, és l’única que discrepa d’aquesta proposta i no signarà l’acord al qual han arribat la resta de les associacions. Així i tot, les millores s’aplicaran per a tots els jutges i fiscals, després de la seva aprovació pel Consell de Ministres.


I després dels lletrats, els jutges i els fiscals, els funcionaris de l’Administració de Justícia?

22/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris