X

El 82% de les pimes consideren excessiva la seva despesa energètica

La meitat poden entrar en risc de pèrdues a causa de la reducció dels marges de beneficis i a l'increment dels costos

08/10/2022

El 82%25 de les pimes consideren excessiva la seva despesa energètica

L’augment de preus de gas i electricitat han generat una situació difícil per a totes les pimes, industrials i de serveis.

Aquesta situació ha llançat la dada que un 82% de les empreses valoren la seva despesa energètica com a alta o excessiva. Una enquesta, on han participat empreses de PIMEM, posa de manifest que, donat l’increment del pes de la despesa sobre els ingressos, i els marges de beneficis de les pimes, la meitat dels enquestats estan en risc d’entrar en pèrdues. Aquesta situació afectarà, segons les mateixes dades, de manera preocupant, la seva activitat al 65% de les empreses.

Una altra dada que es pot extreure d’aquesta enquesta és que només la meitat de les empreses repercuteix l’encariment de l’energia en el seu producte final, amb un efecte d’augment a l’IPC, i el 42% no el pot fer per les condicions de mercat, situant en risc la seva viabilitat.

El president de PIMEM, Jordi Mora assegura “que el preu del gas internacional vagi a 40 $/MWh i el preu de mercat a Europa sigui de més de 200 €/MWh no té res de lliure mercat amb competència”. Mora afegeix “que els costos de les tecnologies alienes al gas i al carbó tinguin costos de 50 i 60 €/MWh no es correspon al fet que el preu del mercat d’aquestes tecnologies arribi a 200 €/MWh com va passar el 30 d’agost. Si a això li sumem els costos d’insularitat en el cas de les nostres empreses, la cosa es posa molt difícil”. És en aquest sentit que la patronal mallorquina assegura que fa falta una intervenció decisiva i valenta del regulador per a frenar l’especulació dels mercats.

08/10/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT