X

El 82% dels joves de les Balears no es poden emancipar

Si fa 15 anys l'edat mitjana d'emancipació era de 25 anys ara ja supera els 30

08/10/2023

El 82%25 dels joves de les Balears no es poden emancipar

44

En poc més de 10 anys, les Balears han passat de ser una de les comunitats amb el percentatge més elevat de joves emancipats a ser una de les comunitats autònomes on més davalla aquesta xifra. Segons dades del consell de joventut, ara mateix el 82% dels joves d’entre 16 i 30 anys no poden partir de ca seva. Una xifra que podria ser molt més elevada, asseguren, si no fos per aquells que tenen l’opció de partir a una casa familiar.

De la resta, aquells que aposten per independitzar-se i trien anar de lloguer són els que pitjor ho passen. Han de destinar, de mitjana, un 117% del seu sou només a pagar-lo. En el cas dels que es decanten per demanar una hipoteca, aquesta suposa el 89% de la nòmina. L’esforç econòmic d’emancipar-se és més elevat i de cada vegada es fa més tard. Si fa 15 anys l’edat mitjana d’emancipació era de 25 anys ara ja supera els 30 anys.

Ella, n’Esperança, n’és un exemple. Té 28 anys, és filòloga catalana i espera que la cridin de les llistes d’interins per fer de professora de secundària. “Actualment visc a cals pares i fins que pugui torbar l’oportunitat d’independitzar-me” ha explicat. “Vaig tenir la sort l’any passat d’anar a Menorca i he tornat sense estalvis” ha lamentat. “Una plaça estable tampoc t’assegura que et puguis independitzar, els preus van pujant i és dificultós poder trobar l’oportunitat” ha sentenciat.

Per això, la majoria opten o bé pel lloguer compartit o per viure en un habitatge familiar. Una situació que passa factura a la salut mental dels joves i, per això, reclamen una millora de les polítiques de joventut.

08/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT