X
10

El BBVA preveu una caiguda del PIB balear del 20% el 2020 i una pujada del 10,5% el 2021

En cas de complir-se aquestes previsions, es destruirien 35.000 llocs de feina entre el 2020 i el 2021 a l'arxipèlag

18/11/2020

El BBVA preveu una caiguda del PIB balear del 20%25 el 2020 i una pujada del 10,5%25 el 2021

/EFE

BBVA Researh estima que l’economia balear caurà un 20% eL 2020 per la incertesa i els efectes de la pandèmia sanitària, però estima que serà la comunitat que creixi amb més força a Espanya l’any que ve, amb un 10,5% de creixement del PIB el 2021, per sobre de la mitjana nacional del 6%.

El director Territorial Est de BBVA, David Conde, ha dit que malgrat la caiguda prevista per al 2020, és “optimista” de cara al futur, perquè d’acord amb l’estudi “Situació de Balears”, que analitza l’evolució i perspectives de l’economia balear, la previsió és que l’any que ve “sigui la comunitat que creixi amb més força a Espanya, un 10,5%, molt per sobre de la mitjana nacional”, ha dit en una roda de premsa.

L’economista cap per a Espanya de BBVA Research, Miguel Cardoso, ha explicat que la recuperació ja s’hauria iniciat amb la flexibilització de les mesures de confinament i distanciament social, i les polítiques públiques per a sostenir l’ocupació, la renda i la liquiditat de les empreses, amb els ERTOs i els avals.

De complir-se aquestes previsions, es destruirien 35.000 llocs de feina entre el 2020 i el 2021 a l’arxipèlag, però l’informe recull que la principal incertesa perquè es compleixi el pronòstic continua sent el control de l’epidèmia. Segons les previsions de BBVA Research, l’ocupació podria caure el 2020 un 7,6%, per a créixer un 1,6% en 2021 a les illes.

El pronòstic de recuperació dels nivells d’activitat de 2019 a Balears “dependrà de la vacuna i dels instruments per a poder donar confiança als visitants i de les polítiques públiques que s’implementin”, ha dit Cardoso.

“A les Balears serà difícil que es recuperi el nivell d’activitat el 2022, molt probablement serà el 2023, però dependrà dels avanços a proveir de seguretat als turistes i la utilització dels fons de recuperació d’Europa”, ha subratllat.

Segons Cardoso, són probables escenaris més positius, sobretot per l’habilitació dels programes d’ajudes europees, però si es produeixen noves ones de la pandèmia també podria donar-se un afebliment.

L’activitat econòmica a les Balears s’hauria reduït un 12,1% en el primer trimestre del 2020 i un 23,7% en el segon. Per això, la caiguda del PIB a la regió es preveu del 20%, major que la prevista per al conjunt de l’economia espanyola, que és del 11,5%.

Cardoso ha detallat que si en el primer semestre la caiguda és del 30 o 35% a Balears, durant el tercer, el creixement del PIB hauria estat entre el 20 i el 25%. “La recuperació s’ha donat i ha estat relativament significativa, però no compensa la caiguda d’activitat durant el primer i segon trimestre”, ha afirmat.

En concret, l’informe assenyala que la flexibilització de les restriccions de mobilitat i la reobertura temporal del turisme i dels sectors associats al consum social van afavorir una recuperació del 22,4% en el tercer trimestre respecte a l’anterior, prop de 6 punts per sobre d’Espanya, secundada pel notable impuls fiscal i del crèdit, tant a nivell nacional com del Govern balear.

Segons l’economista, l’impacte ha estat heterogeni per sectors, de manera que els més afectats per la pandèmia són els àmbits de major pes en l’economia balear com a allotjament, viatges, transport, oci, bars i restaurants. Ha detallat en la presentació de l’informe que l’activitat menys afectada seria l’alimentació, amb un augment de la despesa, així com el relacionat amb la llar.

A Balears, la despesa amb targetes de crèdit o dèbit de BBVA o en terminals punt de venda de BBVA es va reduir en un 72% interanual a l’abril, en els moments més durs de la pandèmia, enfront de la caiguda del 55% en el conjunt d’Espanya, per l’enfonsament de l’ús de targetes domiciliades a l’estranger, que es va reduir en un 98% interanual a l’abril, i la caiguda del qual va superar també el 90% al maig i juny.

“El més afectat ha estat el sector turístic”, ha dit Cardoso, que ha indicat que si la despesa d’estrangers amb targeta es mantenia en taxes de creixement d’al voltant del 10% abans de l’estat d’alarma, s’ha desplomat després d’ell.

Segons l’informe, les polítiques públiques han impedit un major destrucció de l’ocupació.

Cardoso ha advertit que “el major risc a la baixa és la pandèmia”, amb increment en segones i terceres ones que “ja estan tenint un efecte negatiu sobre l’activitat”, i ha detallat que la despesa amb targeta de crèdit a Balears “es venia recuperant i s’ha detingut al novembre”, al mateix temps que hi ha una deterioració significativa en el conjunt d’Espanya, en les comunitats més afectades per la pandèmia.

També existeix la possibilitat d’escenaris més positius per la possible disponibilitat en el primer semestre de l’any d’una vacuna que millorarà la confiança per a desplaçar-se, sobretot dins d’Europa, la qual cosa “podria portar a una gradual normalització dels fluxos de turistes en la segona meitat de 2021”; i a més per l’activació dels fons europeus.

18/11/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT