SOCIETAT

El Bisbat fa balanç d’un any marcat per l’excavació del monestir bizantí de Cabrera

La memòria 2022 destaca també actuacions com el 50 % de rehabilitació de la coberta de la parròquia de Banyalbufar


La campanya arqueològica del monestir bizantí de Cabrera és una de les accions més destacades d’enguany del Bisbat de Mallorca envers el patrimoni cultural.

“La tenim a punt de caramel”, diu el codirector de l’excavació, Mateu Riera. “Després de la campanya d’enguany, l’any que ve serà arribar i només excavar a nivell del monestir“.

El 2022 ha estat el primer any del pla quinquennal del Bisbat per recuperar, consolidar i museïtzar aquestes restes històriques. S’ha compromès a aportar-hi 5.000 euros anuals fins el 2026. “Té sentit, perquè és un monestir i són les nostres arrels com a Església“, afegeix el vicari episcopal de Patrimoni Històric i Cultural, Mn. Francesc Vicens.

La prospecció té pinzellades novel·lístiques. Serà difícil, diuen, resoldre misteris com a què es referia el Papa Gregori en la seva carta, quan parlava dels crims comesos pels monjos. Riera considera que podria ser l’avarícia, veient els objectes valuosos que hi han trobat, però reconeix que mai es podrà saber del cert, perquè la carta no explicita res més.

El Bisbat, enguany amb més pressupost que altres anys, ha fet balanç d’una llarga llista actuacions: intervencions de béns immobles, accions sobre béns mobles i projectes culturals. Destaquen, per exemple, la restauració del conjunt escultòric de sibil·les i profetes de la Parròquia de Sant Nicolau de Palma, la rehabilitació de la coberta de la parròquia de Banyalbufar (que es troba al 50%), el retorn al culte al Palau de Sineu i la celebració d’esdeveniments com la Nit de les Esglésies.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |