X
29

El jutge Pedraz suspèn el bloqueig a Telegram fins rebre un informe sobre com afectaria això als usuaris

El magistrat de l'Audiència Nacional va decidir bloquejar aquest servei de missatgeria després d'una denúncia en què s'acusa l'aplicació d'allotjar sense permís contingut protegit per drets d'autor

25/03/2024

El jutge Pedraz suspèn el bloqueig a Telegram fins rebre un informe sobre com afectaria això als usuaris

Imatge d'arxiu. / EFE

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha suspès l’ordre de bloqueig temporal de Telegram a l’espera de rebre un informe policial sobre les característiques d’aquesta aplicació de missatgeria instantània així com sobre la incidència que pugui tenir aquesta mesura sobre els usuaris. En una provisió dictada aquest dilluns, Pedraz acorda, amb caràcter previ a la suspensió temporal dels recursos associats a Telegram, sol·licitar a la Comissaria General d’informació un informe sobre la plataforma Telegram per a conèixer aquestes dades. D’aquesta manera, el titular del Jutjat Central número 5 deixa en suspens el bloqueig temporal de Telegram que va acordar en un acte el passat divendres. Pedraz va donar tres hores de termini a les operadores de telefonia per a bloquejar a Espanya l’aplicació de missatgeria instantània Telegram, que comptarien des de la recepció de la comunicació judicial.

L’ordre judicial deriva d’una denúncia presentada per Mediaset, Antena 3 i Movistar Plus+ en la qual acusaven l’aplicació d’allotjar sense permís contingut protegit per drets d’autor. La interlocutòria judicial explica que les autoritats de les illes Verges Britàniques, on hi ha la seu de Telegram, no han col·laborat amb la comissió rogatòria enviada a la xarxa social perquè informàs de determinades dades i identificàs els titulars dels comptes usats per a la infracció. Per això, diu, el jutge ha pres la decisió de bloquejar l’aplicació per evitar “la reiteració dels fets denunciats”. La decisió de divendres ha estat criticada pel Consell d’Enginyers Informàtics, l’organització de consumidors Facua, i els partits Vox i Podem, així com per experts del sector digital.

“El WhatsApp és com tornar a la màquina d’escriure”

ESegons el Col·legi Oficial de Graduats i Enginyers Tècnics de Telecomunicació de Catalunya (COETTC), estimava que el bloqueig inicial no es duria a terme fins abans d’aquest divendres 29 de març. En un comunicat, el degà del COETTC assenyalava que, de la lectura de la interlocutòria de divendres passat, “se’n dedueix que el magistrat Santiago Pedraz ha realitzat suficients diligències per a tractar de garantir la legalitat espanyola, i davant la impotència de recuperar-la ha optat pel recurs que té a mà, requerir als operadors que impedeixin oferir el servei des d’Espanya”. Advertia, no obstant això, de les conseqüències del tancament d’aquest servei de missatgeria: “Retalla la competència, no la soluciona. Si s’elimina, caldrà tornar a WhatsApp, que també té el problema, o a altres serveis que avui no són factibles”, i “perjudica els que donaven un ús lícit” a Telegram. “Per exemple, en el Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics de Telecomunicació de Catalunya havíem traslladat el ‘Tauler d’anuncis’ a un grup privat de Telegram, i ara durant un temps, en el millor dels casos, serà més difícil tenir-lo”, assenyala el degà.

El comunicat també explicava que el bloqueig de Telegram obligaria a adoptar “serveis superats”, perquè “el WhatsApp és com tornar a la màquina d’escriure, col·lapsa la memòria del mòbil, no accepta arxius grossos, molt de processament en grans grups, i altres de relacionats amb la seva limitació inicial de centrar-se en el telèfon”. “Telegram està basat en el núvol, el servei és més potent, amb menys recursos i més privat”, destaca el Col·legi Oficial de Graduats i Enginyers Tècnics de Telecomunicació de Catalunya. Considera que el seu bloqueig obligarà “a cercar altres alternatives, com VPNs i Proxis per continuar accedint-hi, perquè en la resta del món (Telegram) continuarà operatiu”. “Altres serveis de missatgeria no són avui una solució perquè no es coneixen i requereixen aprenentatge”, apunta el Col·legi d’Enginyers Tècnics de Telecomunicacions de Catalunya.

El degà del COETTC entén que, en aquests casos, “si els serveis són internacionals, la solució ha de ser internacional” i que “les lleis nacionals i de la UE són cortines de fum que només convencen a qui no sap. I cal posar-s’hi d’acord perquè no es pot girar l’esquena a aquests avenços”. Per a això, conclou, s’hauria d’evitar que decidissin els polítics i comptar “amb els professionals que coneixen els nous serveis”.

25/03/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT