espanya

El BOE publica l’última prorroga de l’estat d’alarma fins al 21 de juny

Francina Armengol serà l'única autoritat competent per a l'adopció, supressió, modulació i execució de mesures corresponents a la fase III

EFE/Manuel Bruque


El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE)ha publicat aquest dissabte el Reial decret pel qual es prorroga l‘estat d’alarma fins a les 00.00 hores del 21 de juny. La pròrroga de l’estat d’alarma ha estat aprovada aquest divendres pel Consell de Ministres després de ser aprovada al Congrés dels Diputats. Amb aquesta nova publicació, l’Executiu manté la vigència del Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel Covid-19.

El document estableix que l’autoritat competent delegada per a l’adopció, supressió, modulació i execució de mesures corresponents a la fase III del pla de desescalada serà, en exercici de les seves competències, “exclusivament” qui ostenti la presidència de la comunitat autònoma, excepte per a les mesures vinculades a la llibertat de circulació que excedeixin l’àmbit de la unitat territorial determinada per a cada comunitat autònoma a l’efecte del procés de desescalada.

En aquest punt, el BOE assenyala que les comunitats autònomes decidiran, conforme a criteris sanitaris i epidemiològics, la superació de la fase 3 en les diferents províncies, illes o unitats territorials de la seva comunitat i, per tant, la seva entrada a la ‘nova normalitat’.

Durant el període de vigència d’aquesta pròrroga, les autoritats competents delegades per a l’exercici de les funcions a què es fa referència en el Reial decret 463/2020 continuarà sent el ministre de Sanitat, Salvador Illa, sota la superior direcció del president del Govern, Pedro Sánchez, “conformement al principi de cooperació amb les comunitats autònomes”.

El Ple del Congrés va aprovar aquest dimecres la sisena pròrroga de l’estat d’alarma decretat per la pandèmia del coronavirus, una votació que el Govern ha salvat complint el seu objectiu de recaptar el suport de la majoria absoluta de la Cambra.

En concret, la Cambra va autoritzar la que es preveu que serà l’última ampliació de la vigència de les mesures excepcionals decretades el passat 14 de maig amb 177 vots a favor, un més de la xifra en la qual se situa la majoria absoluta, i els mateixos que va recaptar quan es va votar la cinquena pròrroga.

A més dels 155 diputats del PSOE i Unides Podem, el Govern ha aconseguit el suport dels deu de Ciutadans, els sis del PNB, els dos de Més País-Equo, i els de Coalició Canària-Nova Canàries, el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) i Teruel Existeix.

En el ‘no’ han repetit el PP i els seus socis electorals d’UPN i Fòrum Astúries, a més de Vox i els independentistes catalans de Junts i la CUP, i Compromís, soci del PSOE en el Govern valencià. En total s’han registrat 155 vots en contra.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

70 brots s’acumulen ja des de l’inici de la nova normalitat

45 d'ells encara estan actius, la majoritàriament controlats. En només 15 dies s'han detectat devers 1.000 positius, 900 d'ells encara...

Confinen 70.000 persones pel brot de La Marinya (Lugo)

La mesura afecta 14 municipis. No s'hi podrà entrar o sortir sense justificació