X

El camí de Sánchez per aconseguir la investidura

La pressió en contra de l'amnistia ha estat significativa des de l'inici, des de l'oposició i des de la vella guàrdia socialista

12/11/2023

El camí de Sánchez per aconseguir la investidura

Redacció

Pedro Sánchez rep l’encàrrec de cercar un pacte per a la investidura una vegada que fracassa el primer intent d’Alberto Núñez Feijóo. Des del primer moment, deixen preveure que les negociacions no seran fàcils.

La pressió en contra de l’amnistia ha estat significativa des de l’inici, des de l’oposició i des de la vella guàrdia socialista. Les negociacions s’inicien de manera molt discreta. Sánchez només menciona l’amnistia una vegada, en una cimera internacional i envoltat dels dos principals dirigents europeus.

Barcelona acull la primera gran mobilització contra l’amnistia, en vendran moltes més. Durant la desfilada del 12 d’octubre, Sánchez rep una xiulada molt sonora, però el socialista segueix el seu ritme. Immediatament primeres fotos amb Bildu i també amb Junts, que refreda la imminència de l’acord.

PSOE i Sumar tanquen l’acord amb una gran quantitat de mesures d’àmbit social, però ni Pedro Sánchez ni Yolanda Díaz donen pistes sobre les converses amb Junts, fins que arriba el Congrés Federal del PSOE. Les negociacions s’acceleren i arriba la primera foto a Brussel·les entre Puigdemont i un representant del PSOE. Esquerra Republicana signa l’acord, que inclou el traspàs de Rodalies i una condonació de deute. Quan es dona per fet que Junts ho farà de manera imminent, de sobte, tot s’atura.

L’oposició augmenta la pressió al carrer, mentre les converses tornen a la discreció absoluta. Quan ja s’especula amb la data límit del 27 de novembre, arriba un acord que cadascun interpreta a la seva manera.

El PNB i Coalició Canària completen la que possiblement és la coalició més complexa del període democràtic. Queda la incògnita de saber fins quan durarà la sintonia.

12/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris