Un home apunyala i mata una dona mentre conduïen, davant la seva filla, a Palma
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina
L'augment de les temperatures podria minvar entre 50 i 58 hores de son per persona i any
10Més enllà dels efectes a gran escala que suposa -i suposarà- el canvi climàtic, també pot tenir una forta influència en activitats quotidianes fonamentals, com és el son. Un equip científic ha estimat que per al 2099 l’augment de temperatures podria minvar entre 50 i 58 hores de son per persona i any. Així ho assegura la Universitat de Copenhaguen, que ha encapçalat aquest estudi publicat a la revista One Earth.
Així i tot, els efectes no seran iguals per a tothom. En concret, l’efecte serà substancialment major per als residents dels països amb menors ingressos, així com als adults grans i les dones. L’estudi suggereix que a les nits molt càlides, amb més de 30 °C, el son disminueix una mitjana de poc més de 14 minuts. La probabilitat de dormir menys de set hores també creix a mesura que augmenten les temperatures.
“És la primera prova a escala planetària que les temperatures més càlides que la mitjana erosionen el son humà”, ha indicat el primer autor de la investigació, Kelton Minor. Però per què passa això? Aquest efecte, diuen, es produeix principalment en endarrerir el moment en què les persones es poden dormir i avançar el moment en què es desperten quan fa calor.
Per a la investigació es varen utilitzar dades globals anònimes sobre el son, recollides amb polseres de seguiment del son, basades en acceleròmetres. Les dades incloïen set milions de registres de son nocturn de més de 47.000 adults de 68 països.
Per què afecta la temperatura a les hores de son?
Durant la nit, el nostre cos desprèn calor a l’entorn que ens envolta, dilata els nostres vasos sanguinis i augmenta el flux de sang cap a les mans i peus i, per això, l’entorn circumdant ha d’estar més fred que nosaltres. Els investigadors varen descobrir que, en condicions de vida normals, les persones semblen adaptar-se molt millor a les temperatures exteriors més fredes que a les més càlides.
“En totes les estacions de l’any, en tots els grups demogràfics i en diferents contextos climàtics, les temperatures exteriors més càlides erosionen sistemàticament el son. La pèrdua de son augmenta progressivament a mesura que augmenta la temperatura”, ha destacat Minor.
En el futur, l’equip vol col·laborar amb científics especialitzats en clima mundial, investigadors del son i proveïdors de tecnologia per ampliar l’abast de les anàlisis globals del son i el comportament d’altres poblacions i contextos.
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina
Es confirma com un cas de violència masclista
Els populars neguen una negociació amb Vox en matèria lingüística per poder aprovar els pressupostos de 2025