X

El cas d’Amelia Álvarez: l’atleta que no podrà córrer més en categoria femenina

La normativa trans li impedeix des del 31 de març participar en competicions internacionals femenines

28/03/2023

El cas d’Amelia Álvarez: l’atleta que no podrà córrer més en categoria femenina

Redacció

Les atletes transgènere no podran participar, a partir d’aquest divendres 31 de març, en les competicions internacionals femenines. Així ho va decidir dijous passat la
Federació Internacional d’Atletisme, coneguda amb el nom de World Athletics. Una decisió que situa l’atletisme, juntament amb la natació, com a esports pioners en la regulació de la figura dels trans dins les competicions. Només podran participar-hi les atletes trans que hagin passat la pubertat femenina. Aquí, a Balears, hi ha esportistes afectades per aquesta norma. Una d’elles és Amelia Álvarez.

Aquesta atleta de només 20 anys combina els estudis amb els seus entrenaments d’atletisme: “Vaig començar a l’atletisme fa uns 10 anys competint en curses populars. Fa poc més d’un any vaig aconseguir poder competir en proves femenines”, destaca Amelia.

Per la seva part, Biel Gili, president de la Federació d’Atletisme de les Illes Balears, destaca a les càmeres d’IB3 que “hem de diferenciar dues coses: el dret a participar a curses amb el sexe que cada persona se senti seu i si la marca pot ser reconeguda en l’àmbit nacional o internacional”.

“Sabia que en qualsevol moment es restringiria la participació de les atletes trans”, destaca Amelia Álvarez. La corredora ressalta que “ara ja no podré participar a un Campionat d’Espanya, per tant, hauré de canviar els meus objectius. No som gaire optimista amb les normes que s’aprovaran pròximament”. Un escenari inèdit. Un laberint jurídic difícil de superar en què l’esport afronta el repte d’adaptar-se a les noves normatives amb voluntat integradora i sense excloure’n ningú.

28/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris