X

El ‘cas Eivissa’ tomba el Govern d’Àustria del conservador Sebastian Kurz

110 diputats han votat a favor de destituir a Kurz i el seu gabinet de ministres

27/05/2019

El ‘cas Eivissa’ tomba el Govern d’Àustria del conservador Sebastian Kurz

15

El Govern austríac, controlat pel Partit Popular, ha perdut avui dilluns la confiança del Parlament i ha estat destituït a causa del ‘cas Eivissa’, un escàndol de corrupció que afecta a l’ultranacionalista FPÖ i que ha provocat la ruptura de la coalició entre els dos partits i l’avançament electoral.

La caiguda del Govern es produeix després que el Partit Popular (ÖVP) del canceller federal, Sebastian Kurz (ÖVP), guanyés les eleccions europees d’ahir diumenge amb el 34,9% dels vots.

La coalició formada al desembre de 2017 per Kurz amb els ultranacionalistes va saltar per l’aire el passat 19 de maig pel polèmic vídeo gravat a Eivissa a l’estiu de 2017. En aquestes imatges, emeses per dues publicacions alemanyes el dia anterior, es veu a l’aleshores vicecanceller i excap del FPÖ Heinz Christian Strache prometre favors polítics i contractes públiques a una suposada milionària russa a canvi de donacions il·legals per al seu partit.

En la votació d’avui 110 diputats han votat a favor de destituir a Kurz i el seu gabinet de ministres, entre ells quatre experts independents que van substituir la setmana passada a quatre ministres del FPÖ. Només 71 parlamentaris, entre ells 61 del ÖVP i 10 de l’opositor partit liberal Neos, han votat a favor de mantenir al Govern d’experts de Kurz fins a les eleccions avançades al setembre. Dos diputats independents s’han abstingut.

Durant el debat parlamentari, Kurz ha acusat el FPÖ i al socialdemòcrata SPÖ d’actuar moguts per “desitjos de venjança” i ha assegurat que “ningú al país pot comprendre” la moció. És la primera vegada que un Govern austríac és destituït des de 1945.

El president del país, Alexander van der Bellen, designarà ara a un nou Executiu de transició i un cap de Govern fins a les eleccions anticipades que, probablement, se celebraran al setembre.

L’escàndol

La publicació del vídeo de Strache va generar una reacció en cadena que ha acabat provocant la crisi política més greu a Àustria dels darrers 70 anys.

Després de dimitir Strache dels seus càrrecs en el partit i com a vicecanceller, Kurz va fer un amago de mantenir l’acord amb els ultres, que es va ensorrar en requerir també la sortida del polèmic ministre de l’Interior, Herbert Kickl.

Al no deixar el càrrec voluntàriament, Kurz va forçar la seva destitució, que va ser seguida per la sortida de l’Executiu de quatre dels cinc ministres ultres i la seva substitució per experts.

Mentre l’oposició d’esquerres ha responsabilitzat a Kurz de portar als ultres al Govern i de tractar després d’acumular poder per a acudir amb avantatge a les eleccions, des del FPÖ se li ha acusat de dinamitar la coalició per ambició personal.

Kurz, per part seva, ha defensat el treball realitzat per l’Executiu en els 17 mesos que ha estat actiu i, ja en manera electoral, ha assegurat en els últims dies que només ell i el seu partit poden garantir l’estabilitat.


 Un hit dels 90 ‘We’re Going to Ibiza’, convertit en himne a Àustria després de l’escàndol polític

27/05/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT