X

El cas Pas-El Camí finalitza amb dues absolucions i penes mínimes subtituïdes per multes

En queden absolts l'exgerent d'Inestur, Antonio Oliver, i el responsable de la supervisió de contractes menors, Sebastià Amengual

20/11/2023

Imatge dels acusats a la sala de vistes de l'Audiència Provincial aquest matí.

Redacció

El cas Pas-El Camí, una recerca a excàrrecs del Govern balear, del Consell de Mallorca i de l’associació Pas-Amics del Camí per malversació i frau, ha acabat aquest dilluns amb un acord de conformitat pel qual n’han quedat absolts l’exgerent d’Inestur, Antonio Oliver, i el responsable de la supervisió de contractes menors, Sebastià Amengual, mentre que la resta dels acusats han acceptat penes mínimes que se substituiran per multes.

La Fiscalia demanava inicialment 32 anys de presó en aquesta causa que va començar a investigar-se l’any 2013. De fet, a tots els condemnats se’ls ha aplicat un atenuant de dilacions indegudes, a més de la de reparació del dany.  El fiscal Anticorrupció Juan Carrau, les acusacions particulars (Govern, Consell de Mallorca i Ajuntament de Valldemossa) i les defenses han formalitzat aquest dilluns l’acord en la Secció Segona de l’Audiència Provincial de Balears. En virtut del pacte, s’han retirat les al·lusions als delictes de malversació de fons i falsedat documental.

En virtut del pacte, els condemnats han reconegut que, en una reunió a dependències d’Inestur (Institut d’Estratègia Turística de Balears) el 2008, es van concertar contractes i subvencions de manera fraudulenta, per afavorir l’associació PAS Amics del Camí amb fons públics. A la sortida del Palau de Justícia, l’exconsellera de Cultura del Consell, Joana Lluïsa Mascaró, ha mantengut la seva innocència en declaracions als mitjans, i ha afirmat que solament ha signat l’acord per recomanació legal.

Pel delicte de frau, han estat condemnats a nou mesos de presó, per a cadascun d’ells, el cap de l’àrea d’Inversions per a la Millora de l’Entorn Turístic (IMET), Antonio Rebassa; l’exvicepresidenta i exconsellera de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, Joana Lluïsa Mascaró; el secretari general tècnic del departament de Cultura i Patrimoni del Consell, Joan Serra; i com a cooperadors necessaris, el director de l’associació PAS-Amics del Camí, Lluís Planas, i el secretari i representant de la citada associació a Mallorca, Emilio Gallardo. Cap d’ells ingressarà a la presó, ja que les penes s’han substituït per multes.

Mentrestant, pel delicte de prevaricació, han estat condemnats a penes d’inhabilitació de dos anys i dos mesos per a l’exercici de càrrecs públics relacionats amb contractació i subvencions, excepte els representants de l’associació (que no són funcionaris ni ostentaven càrrecs públics), que queden inhabilitats per un any i dos mesos.

A més, els condemnats hauran d’indemnitzar la Comunitat Autònoma amb 42.120 euros, el Consell de Mallorca amb 20.880 euros i l’Ajuntament de Valldemossa amb 3.591 euros.

20/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Alumno de emilio 23/11/2023

    Inocente se proclamaba, qué vergüenza. No es una persona capacitada para dar clases de valores, además teniendo un historial judicial como este no tendría que poder volver a trabajar en ningún centro estudiantil.