X

El centre de Palma perd els comerços tradicionals: “Si tanca alguna botiga, obre un souvenir”

El comerç tradicional es planteja tancar a l'hivern davant la pèrdua de clients, que xifren en un 70% en el cas de la Part Forana

08/10/2024

El centre de Palma perd els comerços tradicionals: “Si tanca alguna botiga, obre un souvenir”

80

El centre de Palma perd els comerços tradicionals. El carrer de Jaume II n’és un exemple: quan tanca una botiga tradicional obre una botiga dirigida especialment als turistes, botigues que només obren en temporada. El canvi, per als comerciants, és ben evident. “Si tanca alguna botiga, obre un souvenir”, diu Aina Rigo de la botiga Xino’s by Pedro Mesquida.

El pas diari dels turistes pel centre de Palma canvia a poc a poc el tipus de negoci que hi trobam. Maribel Moyà, de la botiga ‘Paraguas‘, lamenta que “aquest tipus de negocis enfocats al turisme tanquen per temporada i el carrer queda mig buit.” Una tendència que el petit comerç tradicional es planteja seguir, davant la pèrdua de clients que en el cas dels pobles, xifren en un 70%. La presidenta de Pimeco, Carolina Domingo, assegura que el tancament de negocis durant l’hivern “no ens ho podem permetre.”

Per això les associacions de comerciants demanen aparcaments dissuasius, descomptes per als aparcaments i sobretot regular la venda en línia. El telèfon mòbil “és una arma contra el petit comerç”, assegura, Mateu Cunill, president de la Confederació balear de Petit Comerç.

Al carrer de Sant Nicolau, en canvi, quan tanca un comerç, n’obre un altre de major poder adquisitiu. De fet, Anna Klassenn, qui va obrir una botiga en aquest carrer fa cinc anys, celebra que el carrer hagi “agafat més nivell”. Un inconvenient, en canvi, per a Concepció Aguiló, la tercera generació de la jugueteria ‘La Industrial’, qui explica que la gent mallorquina “està desapareixent d’aquests carrers.”

En el cas del carrer de Sant Miquel, els lloguers freguen els deu mil euros mensuals; és per això que segons Pedro Miró, vicepresident d’Afedeco, “són pocs” els comerciants “que s’atreveixin amb les condicions de despesa que significa.” A Palma hi ha 1.500 comerços, un 15% manco que abans de la pandèmia.

Notícies relacionades >

08/10/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT