X

El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties comptabilitza 190 casos d’hepatitis infantil aguda

A les Illes Balears no hi ha cap nin afectat però a Espanya hi ha 13 casos

26/04/2022

El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties comptabilitza 190 casos d’hepatitis infantil aguda

El seu origen és, de moment, desconegut però s’ha descartat la relació amb les vacunes contra la COVID perquè al país que més casos té, el Regne Unit, cap dels infants malalts ha rebut la vacuna contra el coronavirus. Aquesta infecció, que ja ha afectat a Espanya 13 infants menors de 16 anys, els ha causat una inflamació greu del fetge i, en cap dels casos, s’han detectat a les analítiques els virus comuns que provoquen l’hepatitis vírica aguda. Els símptomes més comuns són l’abatiment, els vòmits i el mal de panxa, però s’ha d’estar alerta amb altres de més importants, com ara, l’orina més fosca, els excrements més blancs o si tenen els ulls grocs per l’icterícia afirma el cap de Gastroenterologia, Hepatologia i Nutrició Pediàtrica de l’Hospital Son Espases, Toni Rossell.

Després d’estudiar l’alimentació dels infants, les begudes i els seus hàbits personals, no s’han trobat coincidències entre ells; només s’ha detectat a 74 dels 190 casos totals al món una infecció per adenovirus, i 18 d’aquests nins malalts estan infectats pel subtipus F41. Aquesta és, fins ara, la principal hipòtesi. Un virus respiratori molt comú que es transmet a través de l’aire, de l’aigua o per contaminació fecal-oral. “La majoria evoluciona bé. És cert que el 10% dels casos ha necesitat un transplantament i a Espanya un infant ha necessitat un nou fetge. Ara fa poc també s’ha sabut que un nin al Regne Unit ha mort” diu el doctor Rossell.

Davant aquest brot d’hepatitis infantil que sembla causat per un adenovirus, es recomanen les mateixes mesures que amb els altres virus respiratoris: neteja freqüent de mans i cobrir-se la boca quan s’ha de tossir i, als afectats, analítica de sang, sèrum, orina i femta per analitzar i seqüenciar els possibles virus causants.

26/04/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris