X

El CES eleva al 23’9% la caiguda del PIB de les Balears enguany

Això es traduirà en una pèrdua de més de 130.000 llocs de feina, gairebé el 26% de la població activa actual

13/05/2020

El CES eleva al 23’9%25 la caiguda del PIB de les Balears enguany

11

El Consell Econòmic i Social (CES) eleva al 23’9% la caiguda de l’economia balear enguany originada per la pandèmia del coronavirus. Un impacte en el PIB que es traduirà -segons preveu el CES- en una pèrdua de més de 130.000 llocs de feina, gairebé el 26% de la població activa actual.

Aquestes són les principals xifres de l’informe publicat avui pel CES i que suposa un empitjorament de la situació respecte de l’estimació inicial feta a principi de la crisi, quan l’organisme va xifrar en el 15% la davallada del PIB balear, en el pitjor escenari.

Són dades “d’impressió”, segons qualifica el mateix organisme, que fa ara una prospectiva per al segon semestre de l’any, respecte del darrer treball que arribava fins al juny. Així, considera el CES, l’hostaleria tendrà una afectació del coronavirus del 80% el juliol i l’agost, mentre que davallarà un poc fins a final d’any.

L’impacte serà una mica menor en construcció, un sector que preveu l’entitat, es podrà posar en marx de manera més ràpida. Les activitats recreatives i d’entreteniment, el comerç i algunes activitats professionals seran els subsectors no directament turístics amb més efectes en l’ocupació. Són previsions, destaca el CES, que es produirien en cas que els governs no posin en marxa mesures.

Entre les conclusions, l’organisme parla de la necessitat d’inversions públiques i privada en diferents àmbits, així activar les polítiques socials en educació, dependència i salut.

L’economia balear depèn en un 22% de l’activitat purament turística, defineix l’informe, i la resta (el 77,6% del PIB) són branques no directament turístiques però amb forta dependència. Així, diu el CES, resulta il·lusori plantejar una diversificació econòmica a curt termini tot i que admet que repensar el model turístic és un desafiament cabdal.

L’organisme proposa que les administracions públiques inverteixin en obra pública o habitatge per estimular l’activitat productiva, mentre que les empreses poden apostar per invertir en la construcció, l’energia o la nàutica. Una tercera línia d’actuació que suggereix el CES fa referència al foment de la formació i qualificació del personal en tots els sectors implicats en la recuperació.

13/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT