societat

Els graduats socials recomanen recórrer la pèrdua de la deducció de maternitat per ERTO

Fonts de l'Agència Tributària assenyalen que és una qüestió de normativa que no té possibilitat d'esmena


El Col·legi de Graduats Socials de les Illes Balears recomana a les mares incloses dins un ERTO total, que recorrin davant Hisenda la pèrdua del dret a la deducció a la declaració de la renda de 100 euros mensuals per maternitat. Una ajut que es pot cobrar per avançat i a la qual se n’hi pot afegir una altra de 83 per despeses d’escoleta i per fill.

La pèrdua d’aquest dret – d’acord amb el que estableix la llei- és un dels efectes col·laterals dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació: “Tot i que la dona continua d’alta d’activitat a Hisenda i com a cotitzant a la seguretat social, l’Agència Tributària entèn que amb el contracte suspès deixa de ser mare treballadora i, per tant, mereixedora de la deducció”, apunta la vicepresidenta del Col·legi de Graduats Socials, Mercè García per a qui l’administració “no ha tengut en compte” aquest perjudici que aboca les fins fa poc assalariades i ara aturades amb prestació i ingressos minvats, a una situació de “crisi estructural”.

Fonts de l’Agència Tributària assenyalen que la pèrdua de la deducció per maternitat per ERTO total és una qüestió de normativa que mentre no es canvií no té possibilitat d’esmena.

La secretària de Polítiques Socials i Igualtat d’UGT, Xisca Garí, informa que el seu sindicat ha exposat als ministeris de Treball i de la Seguretat Social la situació de desemparament que consideren genera la pèrdua de la deducció per maternitat per mor d’estar dins un ERTO total. Diu que no s’ha rebut resposta. 

Endarreriment prestacions i declaració IRPF

La vicepresidenta dels Graduats Socials reitera que l’administració arrossega encara l’excés de feina que va suposar la pròrroga d’ERTO’s d’octubre, a la qual s’afegiren 20 mil expedients balears de sol·licitud d’ajut per fixos discontinus. “L’obsolet sistema per actualitzar la situació d’un treballador al Servei Públic d’Ocupació tampoc no ajuda i ha provocat casos en què s’ha cobrat de més i després s’han de tornar els doblers o viceversa” explica Mercè García. Els pagaments de les prestacions també acumulen sovint endarreriments d’un mes.

I a tot això es recorda als que han cobrat l’atur per ERTO que el Servei Públic d’Ocupació no reté a efectes d’impostos cap quantitat de les prestacions i que s’haurà de liquidar de cop la quantia corresponent en presentar la declaració d’IRPF. Una sorpresa desagradable per la butxaca que també pot trobar-se el treballador – bàsicament els autònoms- que ha ficat mà al seu plans de pensions en moments de dificultat. “La recuperació del pla de pensions, que té la consideració de rendiment de treball, ha de ser declarada a la renda i pot suposar una situació dolorosa a l’hora de presentar la declaració,”  avisa García.

 

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Una escaladora, ferida arran d’una esllavissada de roques a Valldemossa

El succés s'ha produït devers les 11h30 del matí, quan la dona, de 46 anys, es trobava davall de la...

Un nou mort per Covid a Balears i l’UCI al 9,9% d’ocupació

Pel que fa a la campanya de vacunació, Balears ha administrat fins aquest divendres 1.576.543 dosis de la vacuna contra...

Dia per recuperar tot el que la mar s’ha engolit

Els 150 litres que caigueren ahir a Santanyí afectaren sobretot la zona del camp d'en Torrella

Els investigadors esperen que la cura del càncer arribi al 70 per cent dels pacients el 2030

Avui es commemora el Dia Internacional de la Investigació Contra el Càncer