X

El ciberassetjament afecta el doble els alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu

Un estudi de la UIB destaca que això empitjora també la seva salut mental

05/12/2023

El ciberassetjament afecta el doble els alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu

48

Gairebé la meitat d’alumnes de secundària han rebut ciberagressions. Així ho indica un estudi fet per la UIB a partir d’enquestes a 2.400 joves d’entre 12 i 17 anys.

La ciberagressió més habitual és l’insult o ridiculització a través de xarxes o missatges, però també la suplantació d’identitat, la difusió de fotografies i rumors i l’exclusió de xats. Si això és reiterat, es converteix en ciberassetjament. En són víctimes el 9,5% dels joves. És a dir, entre 2 i 3 alumnes per aula. Però la majoria no ho reconeixen. “Minimitzen la situació, diuen que no és per a tant, que són coses normals… o per l’estigma que va associat a ser víctima”, explica una de les investigadores, Àngels Esteller Cano.

Les víctimes de ciberassetjament tenen pitjors indicadors de salut mental: més depressió, ansietat, estrès i insatisfacció amb la vida.

Tot això empitjora en els alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu (alumnes ‘NESE’, és a dir, els que pateixen discapacitat, dificultats de comunicació, trastorns d’aprenentatge i atenció o altes capacitats). Segons l’estudi, tenen el doble de risc de patir ciberassetjament. I quan això passa, els indicadors de salut mental són pitjors encara.

Les investigadores destaquen la importància de la prevenció en edats més primerenques per arribar a aquestes situacions. També identifiquen dues estratègies per reduir l’impacte negatiu de l’assetjament en les víctimes: que trobin suport social i que tenguin capacitat de resoldre els problemes.

05/12/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT