X

El cicló Daniel converteix les ciutats del nord-est de Líbia en ciutats flotants

Augmenten a més de 6.200 persones mortes mentre els desapareguts superen els 9.100 només a la ciutat de Derna, la més afectada, segons xifres provisionals de les autoritats

13/09/2023

El cicló Daniel converteix les ciutats del nord-est de Líbia en ciutats flotants

Aina Riera Serra

El número de morts pel cicló Daniel, que va travessar aquest diumenge el nord-est de Líbia, augmenta als 6.238, mentre els desapareguts superen els 9.100 només a la ciutat de Derna, la més afectada segons xifres provisionals de les autoritats que controlen l’est del país. Si observam la cartografia i ens acostam al lloc dels fets, veurem el rastre de les riuades, causades per l’huracà de la Mediterrània, el medicà. Aquest ja havia fet estralls a Grècia i a Turquia, i ara ha submergit bona part del nord-est del país.

Al-Marj és ara una ciutat flotant. Els blocs dels edificis blancs han quedat negats i és impossible accedir-hi. La ciutat de Derna ha quedat dividida en dues parts. Dues preses van col·lapsar arran de les riuades i han abocat més de 33 milions de litres d’aigua. Anit passada es veien els cadàvers apilats a les voreres. Molts són enterrats en fosses comunes, al cementiri de Martouba. No hi ha prou mitjans per enterrar-los un a un.

“Aquestes són les víctimes de la tempesta. Que Déu ens protegeixi a tots. Continuam cercant més víctimes. Feim una crida als joves libis i a qualsevol persona que tengui formació mèdica perquè vengui a ajudar-nos”, diu Mohammed Qamaty, voluntari. Els equips d’assistència internacional han desembarcat al país per ajudar a cercar més desapareguts. Quant al subministrament d’ajuda mèdica, va arribar ahir a l’aeroport d’Al Abraq. De moment, el Govern ha aprovat una partida de 384 milions d’euros per al fons de reconstrucció de Bengasi i Derna i 96 milions per als damnificats.

13/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris