societat

El Coiba dedica el seu premi anual a les infermeres de Balears pel seu “incansable treball” contra la covid

Les infermeres reconeixen que, tot i l'afectació de la pandèmia, la crisi sanitària ha servit per visibilitzar la seva tasca en tots els sectors en què fan feina

El+Coiba+dedica+el+seu+premi+anual+a+les+infermeres+de+Balears+pel+seu+%22incansable+treball%22+contra+la+covid

L’any passat no es va poder fer, però enguany, amb les mesures de seguretat pertinents, el Col·legi d’Infermeria de Balears (Coiba) ha pogut celebrar l’acte del seu Dia Internacional. A l’acte, celebrat aquest divendres al pati de la Misericòrdia de Palma, han assistit el president del Parlament, Vicenç Thomàs, així com la directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font, entre altres autoritats. El Col·legi, però, ha lamentat que no hi hagi pogut assistir la consellera de Salut, Patrícia Gómez, la qual es trobava a Maó visitant les obres de reforma de l’Hospital Verge del Toro.

A l’acte, les infermeres han reconegut que, tot i l’afectació de la pandèmia, és el col·lectiu sanitari que més s’ha contagiat de la covid, la crisi ha servit per visibilitzar la seva tasca en tots els sectors en què fan feina, també dins del propi cos professional. Precisament, el Coiba ha atorgat el premi Infermera de l’Any a tot el col·lectiu.

Quatre infermeres han recollit el premi en nom del tot el col·lectiu. Una d’elles, Joana María González, responsable d’Infermeria a la residència La Bonanova de Palma, reconeix que “hem pogut asseure’ns moltes infermeres de diferents nivells” entre Atenció Primària, Urgències, assistència hospitalària o geriàtrics “i tot això al final és un bé per als usuaris i per als pacients”.

L’acte anual pel Dia de les Infermeres que organitza Coiba s’hi entreguen les insígnies d’argent, a les persones que compleixen 25 anys de col·legiació, i les insígnies d’Or a les infermeres jubilades duarant el 2019-2020. Cristina Moreno ha recollit la insígnia pels seus 26 anys de col·legiació, ja que l’any passat es va suspendre l’acte. Moreno és la degana de la Facultat d’Infermeria de la UIB i explica que “durant la pandèmia, segons el Consell Internacional d’Infermeria, han mort quasi 3.000 infermeres a tot el món i som el col·lectiu que més s’ha contagiat”. Tot i això, “les infermeres han tingut el lideratge a nivell micro-política a la base” afirma Moreno, la qual creu “que això la societat ens ho ha reconegut i inclús els nostres companys d’altres professions”.

Un any “molt dur”

La presidenta del Coiba, María José Sastre, ha recordat que en 2020 ha estat un any “molt dur, amb moments agres i dolços, plens d’incerteses que les infermeres han hagut de superar amb professionalitat”.

Així, el Coiba ha reconegut “l’admirable capacitat d’adaptació que han tingut les infermeres” davant la nova situació, “amb protocols canviants, falta d’equips de protecció al principi, i molts dubtes sobre l’evolució d’un virus al principi desconegut”.

Sastre ha recordat “l’excel·lent disponibilitat” de les infermeres jubilades també i d’aquelles que en actiu han renunciat a dies lliures i vacances per a seguir en primera línia. “Som conscient de l’esforç realitzat. Del cansament físic i del cansament més dur i terrible, l’emocional”, ha apuntat.

En tot cas, ha dit Sastre, queda pendent una revisió a fons de les mancances del sistema sanitari que aquesta pandèmia ha fet encara més visibles amb la falta d’infermeres, les dificultats d’un sistema més centrat en les malalties agudes que en la prevenció i l’educació per a la salut.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Palma acull diversos actes per recordar la fragilitat dels drets dels majors

Dia mundial de la presa de consciència de l'abús i el maltractacment a les persones grans

El propietari de Prestamitos, condemnat a 3 anys de presó per estafa

Gabriel Frau i els altres 3 acusats pel cas reconeixen que varen estafar centenars de clients amb el sistema piramidal....

Fins quan serà obligatòria la mascareta en exteriors?

Arranz: "Per a nosaltres, per la situació de la incidència a Balears, no suposaria un problema greu"

El ritme de vacunació a les Illes Balears: 28% de la població diana

Ahir es varen administrar més de 15.000 dosis d'alguna de les vacunes contra la Covid-19 a les Balears. La incidència...