societat

El Col·legi de Psicòlegs alerta de l’increment de suïcidis a causa de la pandèmia

El degà Javier Torres reclama mitjans al servei públic davant l'arribada d'una forta onada de la salut mental


El Col·legi Oficial de Psicòlegs de les Illes alerta de l‘increment dels suïcidis a causa de la pandèmia. Des de l’inici de la crisi sanitaria, l’organisme ha atès via telefònica un mil·lenar de persones que han demanat ajuda. Destaquen, sobretot, les telefonades relacionades amb persones que han arribat al seu límit i pensen llevar-se la vida. El número de peticions d’ajuda no és molt elevat, però això es pot deure, diuen, al fet que les patologies de salut mental estan estigmatitzades. De mitjana, en els darrers anys, entre unes 70 o 90 persones s’han suïcidat a les Balears. Unes xifres que es poden veure incrementades per la pandèmia.

El degà del Col·legi de Psicòlegs de les Balears, Javier Torres, ha explicat també a IB3 Ràdio que “arribarà una nova onada de la salut mental que serà més forta que les anteriors a causa dels efectes de la pandèmia”. Davant aquesta previsió, Torres s’ha mostrat preocupat per “la manca de psicòlegs al sistema públic de salut per atendre als ciutadans que necessitin ajuda“.

La manca de professionals és una antiga reclamació del Col·legi de Psicòlegs. El passat mes de gener feren una nova petició a la conselleria de Salut, però de moment no han rebut resposta. El pròxim mes d’abril la institució iniciarà una roda de contactes amb els partits polítics de les Illes davant l’increment de les patologies de salut mental. A més de les telefonades per ideació suïcida, els ciutadans també telefonen a l’organisme per transtorns d’ansietat, d’insomni, depressió. El degà també ha notat un increment del consum d’alcohol o altres drogues.

El Col·legi disposa d’un telèfon d’atenció a la ciutadania on durant les 24 hores del dia psicòlegs atenen aquelles persones que necessiten ajuda. El número és el 900 112 003.

“Ves-te’n al metge!!”

Els efectes de la pandèmia en la salut mental ha estat un dels motius de debat aquest dimecres al Congrés dels Diputats. El líder de Más País, Íñigo Errejón, ha reclamat a Pedro Sánchez més mitjans i més psicòlegs per atendre els ciutadans. Just quan ha acabat la seva intervenció, un diputat de la bancada del grup popular li ha cirdat “ves-te’n al metge!”. El diputat és Carmelo Romero, que després d’haver dit això, diferents diputats li han esbroncat i Errejón ha rebut el aplaudiment de diputats de Ciutadans, PSOE i del seu propi partit.

Després, a través de Twitter, el diputat del Partit Popular ha demanat disculpes a Errejón i ha reconegut que la seva frase era desafortunada.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Homenatge a les víctimes de la ‘Cremadissa’ en complir-se 330 anys

Un acte a la plaça Gomila de Palma ha servit per recordar-los i rebutjar la intolerància que els costà la...

Un notari de Marratxí, acusat per falsedat

Un veí d'Inca, acusat per estafa, va acudir a la notaria amb una dona que es feia passar per la seva mare. Va aconseguir un poder sobre el patrimoni familiar.

S’aprova definitivament la rehabilitació de l’antic poblat de treballadors de Gesa a Alcúdia

Una vegada superats tots els tràmits, l'Ajuntament ha de concedir les llicències d'obra, un tràmit que es pot allargar al...

Segon any sense Dijous Gros a Inca

No s'han celebrat actes multitudinaris. L'Ajuntament però pensa que l'ambient dels dijous es recupera poc a poc