societat

El Col·legi d’Infermeria es mostra en contra que les farmàcies facin tests d’antígens

Les infermeres critiquen que les farmàcies no estan degudament habilitades per a tal fi i perquè es privatitzaria un servei que ha de ser públic


El Col·legi Oficial d’Infermeria de les Balears ha criticat que les farmàcies puguin realitzar proves d’antígens als seus establiments. A través d’un comunicat, el col·legi professional ha mostrat la seva oposició perquè “les farmàcies no estan degudament habilitades per a tal fi, suposant un risc afegit de contagi pels ciutadans i pels professionals de les farmàcies” i també “per la privatització d’un servei que ha de ser públic”.

Els farmacèutics de les Balears van contactar amb la Conselleria de Salut per explicar-los que tenen la voluntat i la capacitat per fer-ho. “Quedam a la seva disposició”, va explicar per carta el Col·legi Oficial de Farmacèutics.

Les infermeres han recordat que els tests d’antígens és una prova complementària i que és necessària “una valoració dels símptomes i de l’estat general del pacient, així com la interpretació del resultat per part d’un professional sanitari en l’àmbit clínic”. “És necessari comptar amb l’espai i les condicions precises per  evitar contagis creuats”, ha dit el col·legi professional, que afegeix que per fer aquests tests és necessari que existeixi comunicació i coordinació amb els centres de salut, hospitals, salut pública i el centre de coordinació Covid de Balears” per garantir la notificació dels casos positius i l’estudi de contactes estrets, així com l’existència de brots.

El Col·legi d’Infermeria ha mostrat també el seu suport a la sanitat pública i potenciar-la “en aquesta etapa de lluita contra la covid” en lloc de privatitzar els recursos sanitaris. Les infermeres critiquen que la concertació a empreses privades de serveis com la realització de tests d’antígens a les farmàcies “suposen un increment de la despesa que estaria millor empleat en la millora quantitativa i qualitativa de les plantilles de professionals”.

Amb tot, reconeixen que el Govern defensa que té capacitat per a realitzar els tests d’antígens dins el sistema públic. I asseguren que les farmàcies no estan preparades per realitzar els tests “ja que no disposen dels espais adequats ni de les mesures tècniques organitzatives necessàries per a garantir la seguretat dels usuaris, dels treballadors i la qualitat de les proves”.

Segons fonts de Salut, encara és prest per prendre una decisió, ja que, diuen que les recomanacions de la Comissió Europea són ambigües i la postura del Ministeri poc definida. En qualsevol cas, asseguren, la capacitat per fer proves de diagnòstic a les Balears amb els protocols actuals és suficient.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Localitzen els tres menors desapareguts del centre de Santa Maria

Ara el Servei de Salut de Balears es traslladarà al centre amb la finalitat de realitzar-los una nova PCR, com és habitual en les sortides no autoritzades

472 nous casos de Covid-19 a Balears i quatre morts a la residència Costa den Blanes

La situació assistencial empitjora a les illes, amb 411 malalts de covid-19 hospitalitzats a planta, 30 més que ahir, però...

El Govern assegura que està garantida la segona dosi de la vacuna per a les residències

Segons el darrer recompte, s'han subministrat més de 12.800 vacunes a les nostres illes

Salut comença a administrar la segona dosi a residents i treballadors de geriàtrics

La vaccinació ha començat a la residència Oms-Sant Miquel de Palma, quan es compleixen 3 setmanes exactes de l'administració de...