X

El col·legi Sa Graduada a Maó romp els estereotips de gènere des de petits

Ja fa anys que realitzen activitats per fer visibles als alumnes les desigualtats en el dia a dia

08/03/2024

El col·legi Sa Graduada a Maó romp els estereotips de gènere des de petits

En el marc educatiu, la normativa fa passes cap a la igualtat amb la coeducació. Visitam el col·legi Sa Graduada a Maó, que ja fa anys que participa amb la xarxa de centres coeducatius de les Illes Balears. Com tots els centres, té un projecte d’igualtat i un agent de coeducació que dinamitza les iniciatives per fer visibles als alumnes les desigualtats en el dia a dia, els mitjans de comunicació o els llibres. Una de les intervencions ha estat la revisió dels títols de la biblioteca. S’han inclòs, per exemple, llibres sobre violència, una qüestió difícil d’abordar per alguns pares.

Rompre amb els estereotips de gènere és un altre dels objectius. Un grup d’alumnes de segon de primària es pintaren les ungles per fer un recull dels comentaris que rebien del seu entorn. La seva directora, Ampar Camps, explica com al llarg d’una setmana havien de recollir les impressions que rebien de l’entorn: “A partir de llibre Pecas, que la portada el personatge du les ungles pintades, va sorgir aquesta idea. Als fillets els hi digueren que això era de filletes, paraules molt mal sonants. I les filletes, tot adjectius de princesa, què guapa, i totes aquestes coses, tractant-les com es tracta aquestes violències masclistes com a objectes, a agradar, objectes de bellesa.”

L’escola ha format el professorat en aquests objectius i ha revisat el llenguatge al centre i ha inclòs referents femenins al temari. La seva directora conclou, “Quan descobreixes que aquesta desigualtat hi és, és quan hi pots posar consciència, i intentar canviar les coses que és el que volem fer amb l’alumnat.” Passes que de ben segur sumen per a arribar a rompre la diferència de gènere en tots els àmbits de la societat.

08/03/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris