Reconstruir les cases afectades per la dana a València
Es tracta del projecte que coordinarà Inca Mallorca Solidària i que està previst que al llarg d'un any es facin les feines fetes per voluntaris
L'any passat, 3 de cada 10 petites i mitjanes empreses es van embarcar a la venda virtual
16Sabíeu que els balears es gastam una mitjana d’entre 250 i 300 euros en aquests dies d’ofertes del Black Friday i que en alguns casos s’allargaran fins demà diumenge? Cap de setmana de compres, que s’avancen a la campanya de Nadal, i avui dissabte alguns accessos a Palma i centres comercials s’han tornat a col·lapsar.
Unes rebaixes que també arriben a través d’internet. La venda en línia guanya quota de mercat a les Balears. Els illencs som dels que més compram virtualmemt, mes d’un 60% i superant la mitjana estatal en 8 punts.
De fet, cada vegada són més les petites i mitjanes empreses que s’embarquen en la venda virtual i ja hi són presents 3 de cada 10 pimes, segons un estudi de la Fundació Bit del 2017. És el doble que l’any anterior, xifra que posa de manifest la rellevància que el comerç electrònic ha assolit a les Illes.
Obrir una botiga online no és senzill i implica molts de tràmits previs que els petits comerciants no sempre es poden permetre. Maria Morey és propietària d’una botiga de roba i complements, i en els darrers anys ha vist que si no vol dependre només del turisme, ha de potenciar la presència a internet dels seus productes. El nou model de comerç a través de la xarxa ha de conviure amb el tradicional, els establiments. De fet, moltes empreses decideixen entrar al mercat online per ampliar el seu negoci, per donar-se a conèixer més enllà del seu barri.
Els experts reconeixen l’interès creixent en el comerç electrònic, sobretot de petites i mitjanes empreses que veuen una oportunitat per expandir-se i augmentar-ne les vendes. Però adverteixen que no tot s’hi val i s’ha d’estudiar quina és la millor opció per a cada producte.
Per tant, les petites empreses han de fer un esforç molt gran en recursos humans i econòmics per tenir presència al mercat online. És per això que PIMECO estudia la creació d’una plataforma pròpia, amb recursos de l’entitat o a través d’una subcontracta, per oferir facilitats als comerciants, segons ha avançat a IB3 Ràdio Toni Fuster, president de PIMECO.
Però la pregunta principal és, poden competir les petites empreses amb les grans marques al mercat d’internet? Els experts asseguren que sí, però amb un matís: no es tracta de competir, sinó de cercar un el seu propi lloc on encaixar i oferir alguna cosa innovadora.
PIMECO assegura que els dos models poden coexistir, i que la venda online no provoca tancar les botigues de tota la vida perquè hi ha una diferència clau entre ambdues. La majoria dels comerciants ofereixen els seus productes a una botiga online (un 60%), a través de les xarxes socials ho fan un 30% i només un 10% a plataformes de compra i venda.
Una forma de comprar cada vegada més habitual, sobretot entre les generacions acostumades a les tecnologies de la comunicació. Francisco García, responsable de l’Associació de Grans empreses de distribució a les Balears, alerta que el món comercial s’ha d’adaptar o correrà el risc de fer fallida.
La Fundació BIT ofereix al seu web un directori de proveïdors per a totes aquelles empreses que estiguin interessades en posar en marxa una botiga online.
Es tracta del projecte que coordinarà Inca Mallorca Solidària i que està previst que al llarg d'un any es facin les feines fetes per voluntaris
Redueix a 80 i 130 els cavallers de la colcada i no permetrà inscriure pagesos menors de 14 anys
Després de tocar terra dissabte passat a Formentera, la víctima declarà que havia estat violada sense que cap dels altres migrants, que també han estat detinguts, fessin res per evitar-ho
De moment, se sap que s'està actuant a dos punts de Ciutadella