societat

El Congrés avui debat la regulació integral del cànnabis

Más País presenta una proposició de llei que regula les associacions cannàbiques i el cultiu personal d'aquesta planta


Avui el ple de Congrés dels Diputats debat la proposició de llei de Más País per legalitzar l’ús integral del cànnabis, tant pel que fa al seu consum recreatiu com medicinal. A més, la iniciativa regula les associacions professionals i el cultiu personal d’aquesta planta. És la primera de les tres iniciatives que s’hi han presentat en les darreres setmanes per legalitzar la marihuana. Les altres dues han estat presentades per Unides Podem i Esquerra Republicana de Catalanya. Són tres propostes legislatives amb matisos diferents però les tres formacions coincideixen en què s’ha de permetre el consum recreatiu de la planta. I no només el medicinal.

Més de 3 milions d’espanyols d’entre 15 i 64 anys consumeixen cànnabis de manera habitual, segons la darrera enquesta EDADES del Ministeri de Sanitat. I més de 70 països ja han legalitzat l’ús de la marihuana amb finalitats terapèutiques. Aquí a Espanya arribam tard, segons Joan Carles March expert en Medicina Preventiva i Salut Pública qui n’està a favor d’una regulació medicinal. “Espanya ha d’entrar sí o sí en la regulació del cànnabis terapèutic. Té molts de beneficis: per llevar els vòmits, per estimular la gana, pel dolor neuropàtic i l’espasticitat que provoca l’esclerosi múltiple, també per qüestions lligades al dolor crònic no oncològic i també serveix per a les cures pal·liatives”.

Ben diferent pensa el doctor Jaume Orfila, cap de secció de Medicina Interna de Son Espases. Considera que els riscos associats a l’ús del cànnabis medicinal són superiors als beneficis. “La marihuana genera addicció, té una alta capacitat per provocar al·lucionacions tant auditives com visuals, pot generar trastorns de personalitat i de conducta. A més, les seves característiques que poden ser aprofitades com poden ser l’analgèsia o la sensació de benestar, en general estan superades tècnicament per altres productes”.

Consum recreatiu

Si en l’ús medicinal molts de països ja han fet una passa endavant, d’altres com l’Uruguai, el Canadà o diversos estats dels Estats Units han anat més enllà i han legalitzat el consum recreatiu del cànnabis.

Aquí, a Espanya, l’actual legislació genera contradiccions. Per una banda, la comercialització de la marihuana per al consum està explícitament penada i castigada. Però, per una altra banda, es permet el consumi propi a l’àmbit privat. És més, les botigues de cultiu o grow shop poden vendre llavors però aquestes no poden ser cultivades. “Una legalització integral ens vendria bé perquè la gent tendria manco por a cultivar i vendrien més a les botigues a comprar i a demanar informació. Hi ha persones que tenen por a plantar marihuana a ca seva i s’estimen comprar en el mercat negre per no tenir problemes. Al final compren el cànnabis barat i de mala qualitat”, explica Daniel Noceda, propietari d’un grow shop a Palmanova, Mallorca.

Les associacions cannàbiques també viuen en un llimbs jurídic i reclamen un marc legal per poder constituir-se sense ser criminalitzades. Luís González del Valle, president de l’associació UC9 diu que “avui dia només podem fer reunions, oferir informació als consumidors dels perills del cànnabis i actes socials però no podem dispensar”.

Más País, Unides Podem i Esquerra Republicana defensen una regulació integral del cànnabis. Amb PP i Vox totalment en contra, la clau la té el PSOE qui sembla més a favor únicament d’un ús medicinal de la planta. La formació d’Iñigo Errejón subratlla que, segons una enquesta de la Universitat Autònoma de Barcelona, la regulació del cànnabis generaria 100 mil llocs de feina directes i al voltant de 3.100 miliones d’euros en impostos.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Familiars i amics supervivents de suïcidi reclamen campanyes de prevenció

IB3 destina la campanya "Tots donam una mà" de novembre a l'associació AFASIB

Detingut a Mallorca el professor d’un institut d’Eivissa per presumptament abusar d’almenys cinc alumnes

La Guàrdia Civil el va detindre divendres passat al seu domicili situat a la Costa d'en Blanes, a Calvià