El Congrés dels Diputats valida el Règim Especial de les Illes Balears

Amb 306 vots a favor, cap en contra i les 32 abstencions de Ciutadans i Coalició Canària.


Les Illes Balears ja tenen Règim Especial. Després d’anys de reivindicació, finalment el Congrés dels Diputats ha validat avui el decret llei que la setmana passada va aprovar el Consell de Ministres. Un èxit per a Francina Armengol que ha arribat in extremis, en el darrer ple de la legislatura i com a punt afegit per via d’urgència a l’ordre del dia.

Es tracta, però d’un èxit a mitges, perquè el REIB que avui s’ha validat a Madrid ha perdut contingut pel camí. Tot i així, la Ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, ha qualificat d’històrica la fita que s’ha aconseguit avui.

El Règim Especial suposarà el blindatge del descompte del 75% per a residents. I les inversions per a compensació de la insularitat, xifrades en uns 150 milions d’euros, no dependran dels pressupostos estatals. El REIB s’ha revalidat amb 306 vots a favor, cap en contra i les 32 abstencions de Ciutadans i Coalició Canària.

Una delegació balear encapçalada per Francina Armengol ha estat present en el debat. La diputada canària, Ana Mª Oramas, s’ha dirigit a la presidenta del Govern Balear, i li ha advertit que aquest REIB és un engany.

El Partit Popular votat a favor del decret, tot i que ha subratllat que el considera un “bluf”. El diputat eivissenc, Vicent Marí, ha qualificat el document d’insubstancial i s’ha compromès a millorar-lo si el seu partit guanya les eleccions.

De fet, tots els partits excepte el PSOE han coincidit a titllar aquest REIB de descafeïnat. Malgrat els avenços en transport i energia, les mesures fiscals per compensar la insularitat hauran d’esperar al nou govern de l’Estat que surti de les eleccions del 28 d’abril. De moment, queden recollides a un avantprojecte de llei que s’haurà de tramitar a la pròxima legislatura. Per tant, aquest paquet de beneficis fiscals, que suposarien una injecció de prop de 300 milions d’euros per a les Illes, podria entrar en vigor l’any que ve, però això dependrà de la voluntat del nou executiu espanyol.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

Alaior, primer municipi a aprovar les retribucions i dietes dels membres de la corporació

El PP defensa que l'acord suposa un estalvi del 2% en el sous dels polítics; Junts per Lo l'acusa d'emprar...

Rafel Nadal per davant Cilic en un partit d’exhibició a Londres

Ha estat un bon assaig per al manacorí abans que comenci Wimbledon. El croat s'ha imposat per 6-3 i 6-3

El GEN denuncia una construcció a una zona ANEI de Sant Antoni

Segons els ecologistes les obres s'estan fent a un bosc prop del cim d'una muntanya

Virginia Torrecilla, contenta i disgustada a la vegada

La mallorquina, titular en els quatre partits d'Espanya al Mundial, no pot oblidar l'arbitratge patit davant els Estats Units