X

El Consell de Mallorca desclassifica 20 hectàrees de falsos urbans de 9 municipis

El decret llei 9/2020 instava els consells insulars que ho fessin si els consistoris no s'adaptaven a la LUIB

19/02/2023

El Consell de Mallorca desclassifica 20 hectàrees de falsos urbans de 9 municipis

20

Muro és un dels pobles mallorquins que tenen parcel·les urbanes sense urbanitzar i ara queden com a sòl rústic. Un dels solars afectats té 3,16 hectàrees i se situa al costat de la plaça de toros, on es podien construir fins a 206 habitatges. Son Font, però, té un procés judicial en marxa perquè els veïnats que formen la junta de compensació no s’hi posaren d’acord en el seu dia. Ara, sense que encara la justícia s’hagi pronunciat queden desclassificats a rústic sense possibilitat d’indemnitzacions.

A l’entrada del municipi la Unitat d’actuació 2 compta amb poc més d’una hectàrea i s’hi podrien haver aixecat 54 habitatges unifamiliars, mai finques de pisos. Durant dècades, els propietaris no hi han edificat. De fet, no té serveis urbans bàsics com aigua, llum o clavegueram, perquè mai no s’han urbanitzat. Els dos àmbits tampoc no es consideren necessaris, ja que Muro, segons l’estudi de terra vacant, té una superfície total vacant de 10,89 ha amb una capacitat per a 1.215 nous habitatges que encara no s’ha exhaurit.

Els altres municipis de Mallorca afectats per la reconversió en rústic dels urbans fora consolidar són Alaró, Algaida amb dos sectors a Pina i Randa, Binissalem, Campos, Deià, Pollença, sa Pobla i Sóller.

A més, dins les opcions possibles, no s’ha considerat adequat modificar el planejament municipal i es manté com a sòl urbà sense serveis 11 àmbits repartits entre Algaida, Deià, Marratxí i Pollença. Aquestes àrees, 22,29 ha continuen vigents perquè la majoria dels casos ja han iniciat el procés urbanitzador tot i ser encara “rústic”.

El 2017, la Llei d’urbanisme de Balears donava 1 any als ajuntaments que tenien aquest tipus de sòl urbà sense consolidar per desclassificar-los. La majoria dels consistoris no van fer cas a la Disposició transitòria onzena i, per això, la Conselleria de Territori del Govern Balear va aprovar el decret llei 9/2020 que instava els consells insulars que ho fessin ells de manera subsidiària abans de desembre de 2021.

En el cas de Mallorca, la institució insular va aprovar inicialment la modificació 3 del Pla Territorial PTI abans d’aquest termini límit. Pendents de l’informe vinculant de la Comissió de Medi Ambient, esperen abans de final de maig que es pugui aprovar definitivament en sessió plenària. En el nou text s’aposta per una contenció del creixement urbanístic que tenien assignats els municipis.

Entre la desclassificació dels falsos urbans i dels àmbits urbanitzables que es desactiven per haver quedat obsolets, Mallorca protegeix 700 hectàrees de territori que a partir d’ara són rústics.

19/02/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT