X

El Consell de Mallorca diu que Cort no ha justificat prou les noves urbanitzacions del Pla General

L'informe de la comissió d'urbanisme considera, a més, que el document aprovat inicialment per Palma no s'adapta al Pla Territorial

06/05/2022

El Consell de Mallorca diu que Cort no ha justificat prou les noves urbanitzacions del Pla General

L’Ajuntament de Palma no ha justificat prou la creació de noves urbanitzacions a sectors com Son Sardina, on està previst edificar més de 400 cases, o Son Castelló Sud i Son Cledera. Així ho assegura la màxima autoritat urbanística insular, la ponència d’urbanisme del Consell, que ha emès ja el seu informe sobre la revisió del pla general de la capital mallorquina i en el que demana més arguments per fer aquestes actuacions que els veïns han criticat pel seu impacte.

IB3 notícies ha tengut accés a l’informe del Departament d’Urbanisme del Consell, que en resum posa en qüestió que s’hagin de crear nous desenvolupaments en sòl rústic.

En el cas de Son Ximelis i Cas Pastors, on també es preveuen nous desenvolupaments, el Consell vol saber si l’actual xarxa viària pot suportar més habitants a la zona, o si es compliria, en el cas de Son Cledera, amb la normativa sobre renous, fet que la mateixa administració insular considera molt difícil que encaixi.

I és que el Departament d’Urbanisme del Consell afirma que aquests desenvolupaments s’han de revisar en detall, i aportar més argumentari per tal de defensar-los.

Cal recordar que els veïns de zones com Son Sardina han aportat al·legacions a aquesta revisió del Pla General de Palma, perquè pretén construir 415 nous habitatges. També les ha presentat el GOB i col·lectius com el col·legi d’arquitectes, en la mateixa línia de qüestionar noves ocupacions de sòl rústic per a urbanitzar.

L’informe del Consell de Mallorca, que s’afegeix al del Departament de Carreteres, qüestiona bona part dels creixements que l’ajuntament de Palma ha dibuixat dins aquest nou pla general, i en demana més arguments per tal de mantenir-los.

Ara caldrà veure si amb totes aquestes objeccions l’ajuntament de Palma revisa el document i, fins i tot, el torna a remetre a les autoritats que li han posat clars esperons en les noves edificacions en rústic.

La regidora de Model de Ciutat, Neus Truyol, defensa que els nous urbanitzables plantejats al nou Pla General de Palma són “raonables”. “Només són 10.000 habitatges, la resta són equipaments i zones verdes”, assegura. En aquest sentit, ha destacat que està “adaptat” al Pla Territorial Insular del Consell de Mallorca perquè el consistori ja fa “un exercici de reducció de les possibilitats de creixement”.

Truyol ha explicat que el nou pla ja redueix la capacitat de creixement de la ciutat en sòl urbanitzable de 500 hectàrees que preveia el pla anterior als 250, però ha indicat que una part important d’aquest sòl eren “projectes amb plans especials ja aprovats i, per tant, tenen drets urbanístics”. “Es tracta de plans especials, que en la majoria de casos suposaven la construcció de polígons de serveis o industrials, quelcom del que ja disposa la ciutat i del que s’ha de fer millorar la seva eficiència, per la qual cosa es varen reconvertir els projectes aprovats i reconvertits en barris”.

“En el nou PGOU només hi ha un terç de l’espai del territori que s’ocuparia amb habitatges o locals, la resta va destinada a equipaments i zones verdes”, ha subratllat.

06/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris