política

El Consell de Mallorca permetrà el lloguer de 60 dies a pisos i cases de nuclis de litoral i d’interior saturats

Al sòl rústic protegit queda, de moment, totalment prohibit en qualsevol de les modalitats

El+Consell+de+Mallorca+permetr%C3%A0+el+lloguer+de+60+dies+a+pisos+i+cases+de+nuclis+de+litoral+i+d%27interior+saturats

La zonificació divideix l’illa de Mallorca en set zones. Aquestes són: sòl rústic protegit, sòl rústic comú, nuclis d’interior saturats i no saturats, nuclis de litoral saturats i no saturats, i zona d’exclusió (polígons i la zona afectada per la petjada acústica aeroportuària.

En els 6 nuclis litorals saturats, com Palmanova, Magaluf, Santa Ponça, Peguera i l’àmbit de la platja de Palma de Llucmajor, i en els 31 nuclis d’interior saturats, només es permetrà llogar a turistes la residència habitual durant un màxim de 60 dies. En aquests 37 nuclis no es podrà llogar a turistes ni en plurifamiliars ni en unifamiliars durant 365 dies.

Els nuclis d’interior saturats són 31: Alcúdia, Randa (Algaida), Ariany, Port des Canonge (Banyalbufar), Orient (Bunyola), Ullaró (Campanet), Deià, Llucalcari (Deià), Sa Cala (Deià), s’Empeltada (Deià), Ses Coves (Deià), S’Esglaieta (Esporles), Estellencs, Es Carritxó (Felanitx), Fornalutx, Marratxinet (Marratxí), Pollença, Es Vilà (Pollença), La Font (Pollença), Santanyí, LLombards (Santanyí), Ruberts (Sencelles), Ses Salines, Sóller, Biniaraix (Sóller), L’Horta (Sóller), Valldemossa, Es Port (Valldemossa), S’Arxiduc (Valldemossa) i Son Ferrandell (Valldemossa).

Serà el PIAT, en els propers mesos, que definirà aquesta temporalització. És a dir, si els 60 dies han de ser consecutius o poden ser alterns, o si han de ser en temporada alta o baixa.

A la resta de nuclis, tant de litoral com d’interior no saturats es podrà llogar en qualsevol de les opcions. Al sòl rústic protegit queda, de moment, totalment prohibit en qualsevol de les modalitats. En el comú, només estarà prohibit en plurifamiliars durant 365 dies. També queda prohibit el lloguer a turistes en les zones d’exclusió.

La zonificació s’aprovarà provisionalment la setmana que ve, després estarà en exposició pública i tant ajuntaments com particulars podran presentar-hi al·legacions. Ha d’estar aprovada definitivament abans de l’1 d’agost. Mentrestant, s’ha de tramitar el PIAT que serà l’eina que definirà les excepcions.

Actualment a Mallorca hi ha comptabilitzades prop de 86 mil places de lloguer turístic a habitatges. Entre aquestes n’hi ha en tramitació i d’altres pendents d’informatitzar, per això, potser que hi hagi DRIAT (Declaració Responsable d’Inici d’Activitats Turístiques) que no són vàlids o que es fan per habitatges plurifamiliars, que a dia d’avui estan prohibits. En aquesta xifra s’han de sumar les places que són a la borsa del Govern i que el PIAT ha de repartir entre els subsistemes de Mallorca. Segons les intencions del Consell de Mallorca, de les 42.718 places a repartir, un 30% (unes 10 mil places) són places hoteleres ja compromeses, i el 70% restant (devers 33 mil places) són les que es destinaran a lloguer turístic en habitatge.

Com s’ha calculat el grau de saturació dels nuclis de població?
Per classificar un nucli de litoral turístic i d’interior com a saturat o no saturat s’han utilitzat quatre indicadors. Tots els indicadors s’han multiplicat per 1, a excepció del número tres, que s’ha multiplicat per 1’5.
1. Incidència sobre les infraestructures i els recursos territorials
S’han sumat els habitants del nucli de població i les places turístiques (tant les hoteleres com les d’estades turístiques en habitatges) i s’ha dividit entre el número d’hectàrees del municipi.
2.  Incidència sobre la caracterització social, és a dir, sobre identitat dels nuclis
Aquest indicador s’ha calculat en base al percentatge de places turístiques del nucli i s’ha dividit entre el total de la població.
3. Incidència sobre la possibilitat d’accés a l’habitatge
Aquest és l’indicador que té més pes. Es calcula el percentatge d’habitatge buit en relació amb el parc d’habitatges totals del nucli.
4. Incidència sobre l’equilibri territorial
Aquest indicador es calcula en base al nombre d’habitatges que es dediquen a les estades turístiques en relació amb els totals del nucli.
Tots els indicadors s’han avaluat i s’han ponderat. La puntuació màxima és de 45 punts. Tots aquells municipis amb una puntuació superior als 22 punts i mig s’han considerat nuclis saturats.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Cladera: “El desdoblament de Llucmajor a Campos és la darrera gran obra del Pacte”

Alguns antiautopistes s'han presentat a l'acte d'inauguració, on precisament no hi ha assistit ningú de MÉS, amb pancartes i crits...

El Govern modifica el toc de queda: serà de les 00 a les 6 hores a partir de diumenge

També s'amplia el límit de 6 a 8 persones en les reunions socials a l'exterior, en espais públics i privats....

Arxivada la darrera causa contra Sonia Vivas

El Jutjat d'Instrucció número 1 no veu indicis que els fets denunciats per dos companys policies siguin constitutius de delicte d'estafa processal ni de delicte de fals testimoniatge

Biel Company i Coia Sugrañes, confinats per la Covid-19

El president del PP de les Balears i la del PP de Menorca van estar en contacte directe amb un positiu