X

Aprovat el Reial Decret Llei que permetrà activar el nou REIB

El futur Règim Especial per a les Illes es revisarà cada cinc anys

22/02/2019

Aprovat el Reial Decret Llei que permetrà activar el nou REIB

18

Avui divendres, amb dos mesos de retard, el Consell de Ministres ha aprovat el Reial Decret Llei que permetrà activar el nou Règim Especial de les Balears (REIB). Un element, ha assegurat l’executiu de Pedro Sánchez, d’equilibri econòmic a les Balears.

El futur règim suposarà el blindatge del descompte del 75% per a residents. Les inversions per a compensació de la insularitat, xifrades en uns 150 milions, segons el Govern balear, no dependran dels pressupostos estatals. Pel que fa a les mesures fiscals, que neixen d’un futur avantprojecte de llei, hauran d’esperar al nou govern de l’Estat, que sortirà de les eleccions generals del 28 d’abril.

L’eix central del REIB és el fons d’insularitat, que segons el Govern, representa uns 150 milions anuals d’inversions a les Illes. Els pressupostos generals de l’Estat el dotaran d’una partida en cada exercici. Una comissió bilateral decidirà dos pics a l’any en quins projectes o convenis s’inverteix l’aportació estatal.

A través d’una sèrie de fórmules comptables se situarà les Balears a la mitjana de la inversió territorialitzada. I si els doblers no es poguessin gastar l’any previst, se sumaran als recursos dels anys següents.

El nou REIB blindarà el 75% de descompte en transport per als resident. Pel que fa al transport de mercaderies, es fixa la bonificació del 65% per a les exportacions i el 60% per a les importacions. El transport públic per carretera passa a considerar-se servei públic essencial. En el cas de les Canàries, això suposarà enguany una inversió de 48 milions d’euros.

Un altre punt clau del REIB és l’aposta energètica. Preus regulats similars als de la Península, aposta per les renovables i el compromís de l’Estat d’instal·lar nous cables elèctrics submarins entre les Illes i amb la Península.

El futur Règim Especial per a les Balears es revisarà cada cinc anys.

 

Què hi diu el document?

Les mesures fiscals plasmades en el document de proposta del nou REIB, encapçalada pel Govern, només queden redactades a l’avantprojecte de llei. De moment, queden a expenses de la voluntat del futur govern espanyol.

Del que es demanava se’n compleixen alguns punts: deduccions de fins al 90% de la base imposable de l’impost de societats, si s’inverteixen els beneficis de l’empresa. En canvi, les deduccions de 20 punts percentuals per inversions en el món audiovisual o del 45% per inversions en innovació tecnològica no consten en l’avantprojecte.

Per al foment de l’ocupació hi haurà deduccions fiscals del 10% per al manteniment dels llocs de feina a l’impost de societats i de l’IRPF i del 25% quan s’augmenti la plantilla, amb una sèrie de condicionants.

De les peticions sobre un tipus especial d’IVA que afectarien a causes de la insularitat, no se’n diu res.

Es compleixen molts més punts dels pilars de la proposta que s’aprova avui del REIB. Per començar el fons d’insularitat. Tot i que hi ha un emperò: s’hi detallava que no podria estar dotat de manco de 400 milions anuals. Ara no se’n posa quantia. Es diu, com marca l’Estatut que la inversió de l’Estat a les Balears serà dins la mitjana territorialitzada per comunitats. El govern calcula que seran uns 150 milions a l’any.

Què hi manca, en matèria de transport? No inclou el descompte de resident per als vehicles en els trajectes per mar. No inclou l’obligació de servei públic, es limita a dir que s’estudiarà d’acord amb les normatives europees. Sobre el transport de mercaderies volien que les compensacions no fossin inferiors a les de les Canàries. En el redactat ho és.

El mateix passa amb la bonificació de les taxes aeroportuàries. Volien que fossin com les de les Canàries, però no apareixen en el document aprovat. Com tampoc la cogestió dels aeroports.

Sobre energia, en canvi, va una mica més enllà que la proposta illenca.

Per sectors, en el text del REIB no es parla de la diversificació turística en concret, ni de la promoció comercial de la indústria de la pell, bijuteria o mobles. En canvi sí del sector nàutic.

22/02/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT