X

El Consell de Ministres aprova una partida de 18 milions per als afectats per la torrentada del Llevant

Ho va anuniar ahir Pedro Sánchez en una visita preelectoral a Palma

31/10/2019

El Consell de Ministres aprova una partida de 18 milions per als afectats per la torrentada del Llevant

Imatge d'un carrer de Sant Llorenç un dia de després de la torrentada. /EFE-Cati Cladera.

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dijous una partida de 18 milions per als afectats per la torrentada del Llevant de Mallorca. Ho va anunciar ahir Pedro Sánchez en una visita preelectoral a Palma. Per la seva part, el batle de Sant Llorenç, Mateu Puigrós, demana que la subvenció arribi abans del 31 de desembre.

La cronologia de la tragèdia

L’horabaixa del 9 d’octubre començà a ploure fort al Llevant de Mallorca. Estava activat l’avís groc per fortes plogudes, però ningú no va anticipar que, en només tres hores, plogués amb tanta intensitat ni amb tanta persistència.

Caigueren fins a 257 litres per metre quadrat a Sant Llorenç des Cardassar, 240 a la Colònia de Sant Pere i 184 a Son Carrió.

A les sis i mitja, l’112 començà a rebre els primers avisos d’incidències i a les set del capvespre es desbordà el Torrent de ses Planes. Un torrent potencialment perillós perquè, tot i que normalment sol estar sec, travessa diversos nuclis urbans densament poblats. La pitjor part se l’endugueren a Sant Llorenç, Son Carrió i a s’Illot, on la força de la torrentada va arrossegar tot el que es va trobar al seu pas.

A les nou del vespre, es decretà el pla especial d’inundacions i es demanà ajuda a la Unitat Militar d’Emergències. Els danys col·laterals havien estat abundants: el pont que comunica Artà amb Can Picafort va passar per ull. Era una de les set carreteres que es tancaren al trànsit a la comarca. I molta gent no pogué tornar a ca seva. Hagueren de dormir a les zones habilitades al poliesportiu Miquel Àngel Nadal de Manacor.

Durant la nit es localitzaren les dues primeres víctimes mortals, i l’endemà del desastre, la xifra de morts anà augmentant a la vegada que arribaren de per tot multitud de voluntaris que volien ajudar a recuperar la normalitat com més aviat millor. El president Pedro Sánchez i els reis visitaren la zona zero.

Dos dies més tard de la tragèdia, es localitzà el cos de Joana Lliteres, l’apotecària de 40 anys que anava amb els seus dos fills al cotxe quan la torrentada la va sorprendre a Son Carrió. La filla petita se salvà, però el nin i sa mare no. S’hagué de menester una setmana sencera per trobar-lo. El cos del petit era a Son Carrió. Amb ell, 13 persones perderen la vida a la torrentada del 9 d’octubre de 2018, el desastre natural més gran a les Illes en segles.

La petjada però en aquesta comarca no és només física, també és psicològica i emocional. Enguany, un equip de 7 psicòlegs ha oferit atenció als habitants del Llevant de Mallorca per ajudar-los a superar les seqüeles de la tragèdia. Els serveis socials dels ajuntaments s’han coordinat amb els centres de salut per detectar-ne els casos.

Alguns han rebut suport puntual; d’altres, durant tot l’any. Tant gent gran com infants han hagut d’afrontar pors i dols. Un any després, el programa especial d’atenció psicològica ha conclòs, i els casos es derivaran al servei públic de salut.

Maria Bel Sanxo va sobreviure a la torrentada. “Fa un any vaig tornar a néixer”, explicava al programa ‘Zoom: La marca de l’aigua‘ d’IB3 Televisió, que un any després de la tragèdia va tornar al mateix lloc a trobar els mateixos personatges, per saber com estan, què s’ha fet i que queda per fer.


“Fa un any vaig tornar a néixer. Vaig estar tres hores dins el torrent. Ara una DANA ens fa por”

31/10/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris