Segons el darrer informe del màxim òrgan consultiu en matèria d'ensenyament no universitari a les Balears, l'abandonament frega el 18%, dels més alts de l'Estat, i té a veure, diuen, amb la societat illenca i el nostre mercat laboral
El Consell Escolar de les Balears reclama un pla de xoc contra l’abandonament escolar, que, diuen, sobrepassa l’àmbit educatiu i té a veure amb la societat illenca i el nostre mercat laboral. A les Balears, frega el 18%, dels més alts de l’Estat i el doble dels objectius europeus. El Consell Escolar està convençut que s’ha d’abordar el problema des de diverses perspectives.
La primera passa: un estudi en profunditat de la Universitat. També assenyala la necessitat de rebaixar la càrrega de feina i la burocràcia que han d’afrontar els docents per millorar l’atenció educativa. Altres conclusions de l’informe són que cal ampliar els recursos per fer front a l’augment dels alumnes amb necessitats especials, i que ha de continuar l’impuls a les beques per matinera i menjador, sobretot per a la població vulnerable. Per tot això, el Consell Escolar troba imperatiu ampliar el pressupost d’educació al 5% del PIB.
Aquestes són les principals conclusions de l’informe que també analitza en profunditat altres aspectes de l’ecosistema educatiu. Hi ha 193.798 alumnes matriculats a les Illes. De tots aquests, 126.718 estudien a centres públics. Això representa un 65% del total dels estudiants. Mentre que 67.080 estan matriculats a centres privats o concertats. És un 34% dels alumnes matriculats a les Balears.
Si miram els alumnes per gènere, el tant per cent de matriculats és bastant similar. Hi ha un 52% d’homes i un 48% de dones. Però és amb els alumnes amb necessitats especials a secundària on veim més diferència. Hi ha 11.870 joves matriculats que representen un 24% del total. Hi predominen els homes amb un 60% envers les dones, que representen el 39%.
Eivissa té la densitat més gran d’habitants de les Illes i la població continua creixent, especialment entre els grups d’edat més joves, segons l’informe. De fet, un de cada cinc té menys de 24 anys, i entre Eivissa i Formentera sumen gairebé el 13% de la població escolar de les Balears, però l’any 2022, l’últim que examina l’informe del Consell Escolar, les Pitiüses varen rebre poc més del 10% de les inversions de l’Institut Balear d’Infraestructures i Serveis Educatius i Culturals. S’ha de dir que si mirem els quatre anys anteriors, Eivissa i Formentera varen ser el destí del 14% de les inversions de l’Ibisec.
La major part dels alumnes matriculats al primer cicle d’Educació Infantil a les Illes estan escolaritzats als centres públics, sobretot a Menorca, on el percentatge és molt més alt. És una de les dades de l’informe. Però n’hi ha d’altres. La ràtio mitjana més baixa als centres públics és a Menorca, amb 19 alumnes per grup, per davall de la quota mitjana de 20. I una altra dada a destacar: al conjunt de les Illes, el nombre d’alumnes matriculats a l’ESO han augmentat, tant als centres públics com als privats, a excepció de Menorca, on ha disminuït.
Com ha canviat la vida de la guanyadora de la Grossa de Nadal de Ciutadella, un any després?
Ho fa per versionar 'Have you ever seen the rain' del grup Credence Clearwater Revival
Diumenge vespre es van assolir ratxes de vent de més de 140 km/h a punts de la Tramuntana
La Guàrdia Civil investiga tres conductors de vehicles d'alta gamma com a presumptes autors d'un delicte contra la seguretat viària