X

El Consell Escolar reclama un pla de xoc per fer front a l’alt abandonament prematur dels alumnes illencs

Segons el darrer informe del màxim òrgan consultiu en matèria d'ensenyament no universitari a les Balears, l'abandonament frega el 18%, dels més alts de l'Estat, i té a veure, diuen, amb la societat illenca i el nostre mercat laboral

23/04/2024

El Consell Escolar reclama un pla de xoc per fer front a l’alt abandonament prematur dels alumnes illencs

El Consell Escolar de les Balears reclama un pla de xoc contra l’abandonament escolar, que, diuen, sobrepassa l’àmbit educatiu i té a veure amb la societat illenca i el nostre mercat laboral. A les Balears, frega el 18%, dels més alts de l’Estat i el doble dels objectius europeus. El Consell Escolar està convençut que s’ha d’abordar el problema des de diverses perspectives.

La primera passa: un estudi en profunditat de la Universitat. També assenyala la necessitat de rebaixar la càrrega de feina i la burocràcia que han d’afrontar els docents per millorar l’atenció educativa. Altres conclusions de l’informe són que cal ampliar els recursos per fer front a l’augment dels alumnes amb necessitats especials, i que ha de continuar l’impuls a les beques per matinera i menjador, sobretot per a la població vulnerable. Per tot això, el Consell Escolar troba imperatiu ampliar el pressupost d’educació al 5% del PIB.

Aquestes són les principals conclusions de l’informe que també analitza en profunditat altres aspectes de l’ecosistema educatiu. Hi ha 193.798 alumnes matriculats a les Illes. De tots aquests, 126.718 estudien a centres públics. Això representa un 65% del total dels estudiants. Mentre que 67.080 estan matriculats a centres privats o concertats. És un 34% dels alumnes matriculats a les Balears.

Si miram els alumnes per gènere, el tant per cent de matriculats és bastant similar. Hi ha un 52% d’homes i un 48% de dones. Però és amb els alumnes amb necessitats especials a secundària on veim més diferència. Hi ha 11.870 joves matriculats que representen un 24% del total. Hi predominen els homes amb un 60% envers les dones, que representen el 39%.

Eivissa i Formentera sumen el 13% de la població escolar de les Illes

Eivissa té la densitat més gran d’habitants de les Illes i la població continua creixent, especialment entre els grups d’edat més joves, segons l’informe. De fet, un de cada cinc té menys de 24 anys, i entre Eivissa i Formentera sumen gairebé el 13% de la població escolar de les Balears, però l’any 2022, l’últim que examina l’informe del Consell Escolar, les Pitiüses varen rebre poc més del 10% de les inversions de l’Institut Balear d’Infraestructures i Serveis Educatius i Culturals. S’ha de dir que si mirem els quatre anys anteriors, Eivissa i Formentera varen ser el destí del 14% de les inversions de l’Ibisec.

Menorca, on la ràtio mitjana als centres públics és més baixa

La major part dels alumnes matriculats al primer cicle d’Educació Infantil a les Illes estan escolaritzats als centres públics, sobretot a Menorca, on el percentatge és molt més alt. És una de les dades de l’informe. Però n’hi ha d’altres. La ràtio mitjana més baixa als centres públics és a Menorca, amb 19 alumnes per grup, per davall de la quota mitjana de 20. I una altra dada a destacar: al conjunt de les Illes, el nombre d’alumnes matriculats a l’ESO han augmentat, tant als centres públics com als privats, a excepció de Menorca, on ha disminuït.

Notícies relacionades >

23/04/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris