X

El Consell Europeu proposa reduir en 50 mil milions d’euros la quantitat d’ajudes directes del fons de recuperació

Divendres les reunions varen acabar sense cap acord i amb l'oposició ferma dels Països Baixos contra el fons de recuperació

18/07/2020

El Consell Europeu proposa reduir en 50 mil milions d’euros la quantitat d’ajudes directes del fons de recuperació

Redacció

Segona jornada de negociacions entre els líders europeus. Ahir les reunions varen acabar sense cap acord i amb l’oposició ferma dels Països Baixos contra el fons de recuperació. Aquesta cimera pretén donar una resposta conjunta a les conseqüències econòmiques de la pandèmia de la Covid-19.

El president del Consell Europeu ha proposat avui matí reduir en 50.000 milions d’euros la quantitat d’ajudes directes del fons de recuperació econòmic. D’aquesta manera es mantindria el total de 750.000 milions d’euros, però les subvencions passarien de ser 500.000 milions a situar-se en 450.000 milions, mentre que els préstecs pujarien als 300.000 milions d’euros. Després d’aquesta nova proposta s’ha suspès la reunió plenària per facilitar noves consultes.

Ahir els Països Baixos, Àustria, Dinamarca i Suècia es van posicionar en contra de les condicions del pla de recuperació comunitari. Demanaven que es reduís tant el volum total de doblers com la proporció que s’entregarà en subvencions. També demanen un major control sobre l’ús dels fons i que es garanteixi que s’utilitzaran per a reformes estructurals.

El primer ministre dels Països Baixos va assegurar ahir que només acceptaria les subvencions si se concreten les reformes de cada país, fent referència directa a reformes laborals i de pensions. Per això, aquest país reclama que els vint-i-set Estats membres aprovin per unanimitat els plans de recuperació que hauran de presentar els països per rebre les ajudes. Una proposta que tant Espanya com Itàlia rebutgen, però que altres entenen.

18/07/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris