X

Educació convoca els directors dels centres escolars per tractar el tema dels romanents

La reunió se celebrarà el proper dimecres 15 de gener amb l'objectiu d'aclarir els dubtes generats per la situació actual i establir una via consensuada amb els centres

13/01/2020

Educació convoca els directors dels centres escolars per tractar el tema dels romanents

La Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca ha convocat els representants de les associacions de directors de primària, secundària i adults el proper dimecres 15 de gener, per tractar el tema dels romanents.

L’objectiu de la reunió és aclarir els dubtes generats per la situació actual i establir una via consensuada amb els centres per reduir els romanents dels centres i trobar una solució satisfactòria per a tothom a curt i mig termini.

A més de la reunió amb els directors, també està prevista una trobada amb els representants de les associacions de pares i mares per tractar aquesta qüestió.

En aquest sentit, el conseller Martí March, després de la reunió d’avui de la sectorial d’Educació, ha explicat que “som conscients que hi ha malestar entre els centres educatius i quan hi ha un problema nosaltres no volem amagar res sinó que volem donar una resposta sobre aquesta problemàtica, per això hem convocat a les associacions de directors aquesta setmana”. March ha afegit que “dins aquesta solució també volem implicar a les associacions de mares i pares d’alumnat ja que fan aportacions als centres”.

March ha remarcat que “no s’ha tocat cap romanent de cap centre. Els centres continuen tenint el mateix romanent que tenien. El que s’ha fet es modificar les aportacions que han de rebre els centres per a 2020. De fet, hi ha 165 centres que no han vist modificada la seva aportació de 2020 ja que tenien romanents adequats”, es a dir, com a màxim el 110% de la seva assignació anual, i la resta, 215, que tenen més del 110% de la seva assignació anual com a romanents, han tengut algun tipus de modificació a l’aportació que els correspon enguany. “El que volem es posar unes bases millors per a la gestió de centres i no es veritat que els centres no puguin assumir les despeses que els corresponen com la calefacció en els centres de secundària però no és sostenible pressupostàriament que hi hagi centres amb molt de romanent i que aquest es vagi incrementat any rere any” ha explicat.

March ha reconegut la necessitat “d’acordar amb els centres quins romanents s’han de tenir, volem pactar unes regles del joc i que aquests doblers s’utilitzin per millorar les infraestructures i serveis dels centres”.

Més de 20 milions de romanent

Els centres educatius de les Illes Balears en el seu conjunt han acumulat des de fa anys més de 20 milions d’euros de romanents, es a dir, doblers que tenen als seus comptes i que no s’han gastat.

En aplicació de la disposició final quinzena de la llei de pressupost , aquells centres que, com a mínim, tenen acumulat com a romanent el 110% de la quantitat que varen rebre el 2019 veuran modificada la seva dotació per a 2020, amb un límit màxim del 66%. Els centres que es veuen afectats pel límit màxim (66%) són, en la seva immensa majoria, centres que acumulen un romanent que duplica o fins i tot triplica l’assignació que reberen el 2019.

Per fer el càlcul s’ha valorat el romanent a inici d’any, el saldo a final d’any i els fons finalistes. Aquest càlcul s’ha fet centre per centre del total de 380 que hi ha a Balears.

Es consideren fons finalistes: SOIB, Erasmus, Beques menjador i NEE i fons de reutilització de llibres.

En total, una vegada fets aquests càlculs, el 2020 es destinen 8.700.000 euros al funcionament dels centres.

13/01/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris