Rebat l'argument que la reserva d'aquest tipus de sòl contradiu la promoció pública d'habitatge i generarà increment del preu immobiliari
16El titular de la Conselleria de Medi Ambient, Miquel Mir, diu que no és responsable mesclar l’ordenació urbanística i mediambiental de les Illes Balears a càrrec del seu departament amb un tema “tan sensible” com el de l’accés a l’habitatge.
“Intensificar i concentrar el creixement urbà a espais ja consolidats no s’ha de mesclar amb l’accés a l’habitatge perquè no hi interfereix… Qui en necessita no espera precisament tenir una casa en sòl rústic”, ha declarat el Mir a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio referint que “mai el sòl rústic no s’ha emprat per fer promoció d’habitatge públic per la de gent sinó per l’especulació amb grans habitatges que al final han acabat dins el mercat turístic”.
Respon així a les crítiques de les patronals de la construcció davant la nova regulació territorial que es votarà avui al Parlament per impedir la urbanització de sòl rústic (per exemple, es Trenc de Campos i Xorrigo de Palma) mentre n’hi hagi d’urbà sense edificar. Els empresaris defensen que la política autonòmica contradiu la voluntat de facilitar l’accés a l’habitatge i en reforçarà la pujada del preu.
Pel doctor en Geografia, basta analitzar la tendència de les darreres dècades a les Illes Balears per constatar que el preu de l’habitatge “no ha deixat de créixer sense interrelació amb la legislació urbanística”. Ans al contrari, està convençut que ha estat i és la falta de normes que defineixin “la rendibilitat, possibilitat o dotació de drets per construcció” en rústic el fet que ha generat l’escenari d’especulació propici per l’increment de preus del sòl i l’habitatge.
Moment crític
“Vivim un moment crític des d’un punt de vista ecològic, per exemple quant a disponibilitat d’aigua”, ha afirmat Mir, que reivindica el moment d’ordenar el creixement d’urbanitzacions després de dècades “d’urbanisme desfermat i sense cap tipus planificació”. I assenyala, “aquest govern no està prohibint absolutament res, està ordenant i limitant l’especulació en sòl rústic”, en al·lusió a les crítiques de la presidenta del Partit Popular a les Illes Balears, Margalida Prohens, que considera que es retalla la llibertat dels ciutadans.
Acord entre partits
Preguntat sobre la petició per part dels constructors d’un acord entre partits en matèria territorial, urbanística i col·lateralment d’accés a l’habitatge – una llei òmnibus, ha dit Prohens-, que en darrera instància els donàs seguretat jurídica per desenvolupar el negoci, el polític campaneter de Més per Mallorca creu que ha de servir per demostrar la falta “d’analogia” entre els models que en defensen partits de l’esquerra i la dreta.
“La Unió Europea hauria d’involucrar-se amb la realitat de les Illes Balears”, ha exposat Mir quant a una eventual regulació de preus immobiliaris i a una falta de sensibilitat que atribueix també a l’estat espanyol quant a potencial intermediari.
Català sector sanitari
Respecte de la demanda de reflexió de Més al PSIB per mor de la dispensabilitat del coneixement de la llengua catalana en tres de les deu categories laborals objecte de consolidació de places del sector sanitari públic, Mir s’alinea amb “el fet d’identitat que és la defensa del català tant per part de la direcció del partit com de militància”, però descarta la seva dimissió perquè “no és un fet que estigui dins l’escenari” si no hi ha entesa sobre l’assumpte.
“El sistema urbanístic de les Illes Balears és una jungla”
El Govern defensa “les mesures de contenció davant el creixement urbanístic” a les Balears
El PP proposa una llei omnibus per simplificar tota la normativa territorial