X

El Constitucional avala que els projectes de l’Estat no se sotmetin als informes de la Comunitat

Les modificacions que no tenguin repercussions pel medi no passaran l'avaluació ambiental

02/11/2019

El Constitucional avala que els projectes de l’Estat no se sotmetin als informes de la Comunitat

Balears no pot exigir majors requisits ambientals als projectes que l’Estat vol executar a les Illes. El Tribunal Constitucional declara nul el precepte autonòmic i dóna, en aquesta qüestió, la raó al Govern d’Espanya, després que aquest va presentar un recurs contra la modificació efectuada al 2018 a la Llei 12/2016, de 17 d’agost, d’Avaluació Ambiental de les Illes Balears.

Les comunitats autònomes no poden obligar l’Estat que sotmeti a Avaluació Ambiental Estratègica els programes i plans que ostenta dins les seves competències, per exemple, en matèria de ports i aeroports, instal·lacions elèctriques i obres públiques d’interès general.

El Govern Espanyol sempre ha defensat que suposaria una extralimitació de les competències autonòmiques, i el Constitucional així també ho avala, malgrat que les Illes tenguin aprovada una major protecció ambiental. Seguirà havent-hi un informe, però no amb l’exigència que la Comissió Balear de Medi Ambient demana a la resta de projectes.

Eximeixen el tràmit ambiental a canvis de menor calat

En canvi, el govern autonòmic, sí que ha guanyat part del recurs de l’Executiu estatal contra la modificació de la Llei d’Avaluació Ambiental; i les petites modificacions de planejament urbanístic, com reduccions o canvis que no tenguin repercussions ambientals, no caldrà que passin l’avaluació ambiental. Es reduiran així tràmits i procediments, tant per promotors com ajuntaments, com per la mateixa Comissió que no rebrà tants d’expedients per avaluar. Una millora que a més crea jurisprudència i podria ser adoptada per altres governs autonòmics.

02/11/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris