X

El Constitucional avala que les herències en vida tributin l’IRPF

La decisió de l'Alt Tribunal afecta tots els pactes successoris que s'han realitzat des del juny de 2018

27/05/2023

El Constitucional avala que les herències en vida tributin l’IRPF

Miquela Valls

El Constitucional avala que els béns rebuts en pactes successoris tributin en l’impost sobre la renda de les persones físiques, l’IRPF. El Ple considera que no existeix doble imposició perquè la capacitat econòmica que es tributa en aquest impost és diferent de la que s’agreuja en el de successions i donacions. El Govern central, el 2021 va modificar la llei antifrau per acabar amb la picaresca que ocasionava en les anomenades herències en vida, la venda del patrimoni rebut abans que es complissin cinc anys.

La sentència fixa, doncs, que l’hereu està obligat a tributar entre el 19 i el 28% de l’IRPF del suposat guany dels béns que una persona entrega en vida des que aquest bé és adquirit pel donant i el moment de la venda.

El 2020, a les Balears, es varen efectuar més de 4.000 pactes successoris. La decisió dels membres de l’Alt Tribunal afecta totes les herències en vida que s’han dut a terme des del juny de 2018.

Després d’un any d’estudi, els magistrats del màxim intèrpret de la Carta Magna han desestimat el recurs d’inconstitucionalitat presentat per la Xunta de Galicia. Una sentència que crea jurisprudència i afecta tot l’Estat amb caràcter retroactiu.

La professora titular de Dret Civil de la UIB i vocal del Consell Assessor de Dret Civil de les Illes Balears, Francesca Llodrà Grimalt, creu que el termini de 5 anys establert per vendre el bé heretat és massa ampli, ja que, a les Balears, dos o tres anys ja haguessin estat suficients per assegurar-se que s’ha desincentivat i desanimat a fer aquesta suposada operació calculada en què per exemple el teu pare et doni una finca perquè augmentis el valor d’adquisició i la venguis a un tercer. Un fet que sembla que no s’ha abordat en la sentència del Constitucional.

27/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris