X

El Constitucional declara il·legal el confinament del primer estat d’alarma

14/07/2021

El Constitucional declara il·legal el confinament del primer estat d’alarma

El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat per una ajustada majoria de sis vots contra cinc el confinament domiciliari que incloïa el decret del primer estat d’alarma aprovat pel Govern espanyol el març de 2020. Una decisió que, sense encara conèixer els arguments de fons, deixa en l’aire les multes imposades durant aquest període.

El govern espanyol ha expressat el seu respecte per la decisió però mostra la seva “sorpresa pel seu caràcter inèdit” i es referma en la necessitat d’aquesta mesura.

Després d’un intens debat que s’ha prolongat durant dos plens, un tribunal de garanties molt dividit ha estimat parcialment el recurs de Vox i ha declarat inconstitucional diversos preceptes del reial decret del 14 de març de l’any passat amb el qual l’Executiu de Pedro Sánchez va implantar l’estat d’alarma per a combatre la pandèmia del coronavirus, segons ha informat el TC en un comunicat.

Es tracta dels apartats 1,3 i 5 de l’article 7, que va limitar durant uns mesos la llibertat de circulació de tots els espanyols a una sèrie d’activitats taxades, com la compra d’aliments o la cura de majors; va restringir la circulació de vehicles particulars, i va permetre al ministre de l’Interior tancar la circulació en carreteres per raons de salut pública, seguretat o fluïdesa del trànsit.

El govern espanyol assenyala que estudiarà la sentència, segons fonts, i després de fer-se ressò de l’ajustada votació, ha ressaltat que això dona a entendre el debat intern que ha suscitat la decisió.

La sentència, els arguments de la qual es coneixeran en els pròxims dies, sembra el dubte sobre les multes imposades en la primavera de 2020 per saltar-se el confinament. Unes sancions que, segons informen a Efe fonts jurídiques, podrien ser anul·lades després del corresponent procediment de reclamació.

Entre el 14 de març i el 20 de juny es van imposar gairebé 1,2 milions de sancions per saltar-se el confinament a tot Espanya. A les Balears van ser 2.655 multes que es van tramitar.

Estat d’excepció

El Tribunal Constitucional no qüestiona les mesures anul·lades, sinó l’instrument que va utilitzar el Govern espanyol per a implantar-les en entendre que l’estat d’alarma no permet una suspensió generalitzada de drets fonamentals i que hauria d’haver acudit a l’estat d’excepció, que està subjecte a un major control parlamentari, atès que ha de ser autoritzat prèviament pel Congrés dels Diputats.

També declara inconstitucional l’habilitació al ministre de Sanitat per a “modificar” o “ampliar” les mesures de contenció en l’àmbit de l’activitat comercial, cultural, establiments i activitats recreatives, activitats d’hostaleria i restauració, i altres addicionals.

El tribunal ha adoptat aquesta decisió amb una ajustada majoria en la qual el vot de la vicepresidenta, Encarnación Roca, ha estat decisiu per a inclinar la balança a favor dels cinc magistrats -tots del bloc conservador- que donaven suport a la ponència de Pedro González-Trevijano, que finalment ha tirat endavant.

Ha comptat, no obstant això, amb l’oposició de cinc magistrats, tres de tall progressista (Cándido Conde-Pumpido, Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer) i dos del sector conservador (el president, Juan José González Rivas i Andrés Ollero), que es van alinear amb els seus companys en estimar que l’Executiu va actuar correctament optant per l’estat d’alarma per a decretar el confinament domiciliari.

Se sabia que la postura de la vicepresidenta seria clau en tant que es va arribar a ajornar la decisió i es va obrir un període de reflexió a final de juny després  de donar-se un empat entre magistrats a favor i en contra del citat esborrany.

En ell, González-Trevijano assenyalava que les restriccions acordades pel Govern de Pedro Sánchez van excedir del marc legal de l’estat d’alarma, perquè en lloc de limitar, van suspendre l’exercici de drets fonamentals, cosa que hauria d’haver-se acordat mitjançant l’estat d’excepció.

El text no posa en dubte la idoneïtat de les mesures, en emmarcar-se en una pandèmia global i en què van ser semblants a les dels països del nostre entorn, si bé considera que la intensitat i gravetat d’aquestes limitacions, com el dret de circulació, fruit del confinament domiciliari, van derivar en una suspensió que no té acomodament en la Constitució.

14/07/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris