El conveni de l’hostaleria aplica des de dilluns el segon increment de les retribucions signat el 2017

La Federació Hotelera de Mallorca constata que empresaris hotelers tindran dificultats en assumir l'increment de sous

Imatge d'arxiu.


Demà, primer d’abril, i coincidint amb l’obertura de la majoria d’hotels, més de 130.000 treballadors de les Balears veuran pujar el seu sou un 5%. El conveni balear de l’hostaleria aplica a partir de demà dilluns el segon increment de les retribucions signat el 2017. Això vol dir que un de cada quatre empleats notaran com en els pròxims dos anys, els seus ingressos s’eleven un 10%. La meitat d’aquests fan feina en establiments hotelers. La patronal adverteix que la millora salarial afectarà les contractacions, que no es preveuen augmentar.

Contractacions que no augmentaran també per mor de la baixada de reserves per les incerteses del Brexit i la puixança dels mercats competidors. Malgrat que la Federació Hotelera de Mallorca insisteix en respectar el conveni signat, si que reconeix preocupació a l’hora de fer front a les nòmines.

La presidenta de la Federació, Maria Frontera, constata que hi haurà empresaris hotelers que tindran dificultats en assumir l’increment de sous  (recordem que a la millora del 5% el 2018 i enguany; s’hi ha d’afegir un 3,5% el 2020 i altre 3,5%, el 2021) perquè les previsions de reserves són a la baixa, almenys aquesta temporada.

Ara per ara, l’acord signat fa dos anys manté les divergències entre les organitzacions empresarials que l’integren. Les veus més crítiques: les de restauració i d’oci nocturn.

El president de l’Associació d’Oci Nocturn i Entreteniment, Jesús Sánchez, qualifica d’errada la signatura del conveni amb una vigència tan llarga i avisa que repercutirà en el balanç de resultats.

A les crítiques de l’oci nocturn -que aplega 17.000 treballadors i uns 800 establiments a les Illes- s’hi sumen també les del subsector de la restauració. Admeten que els empresaris hauran de fer esforços importants per pagar les nòmines, en el context d’una temporada incerta.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

Magdalena Artigues, la modista de 81 anys de les caperutxes

Fer un vestit de cotó costa prop de 300 euros. Ho planxen i ho repunten tot a mà

1.700 cadires ‘santes’ per sis euros per a veure la processó del Dijous Sant de Palma

IB3 Televisió retransmetrà la processó Magna del Dijous Sant, la més llarga i multitudinària de tota la Setmana Santa, a...

Un paràsit amenaça els eriçons, espècie protegida a les Illes

Alejandro García i Sofia Delgado, sota la direcció de Claudia Paredes, han identificat per primera vegada el cuc 'Plagiorincus Cilindraceus'